Toolbox voor duurzame evenementen van lokale verenigingen

Hoe kunnen gemeenten hun verenigingen helpen bij het organiseren van klimaatgezonde en duurzame lokale evenementen? Ecolife onderzocht het voor ons en bundelde de resultaten in een handzame toolbox.

Snel naar

Toolbox duurzame evenementen van lokale verenigingen

Gemeentediensten en lokale evenementorganisatoren staan jaarlijks in voor tientallen evenementen. Een 11 juli-viering, een sportwedstrijd, een muziekfestival, een jaarmarkt, een carnavalsstoet, een kerstmarkt, een fuif… Er zijn heel wat mogelijkheden om deze evenementen klimaatgezond en duurzaam te organiseren. In haar project 'duurzame lokale evenementen' begeleidde Ecolife, in onze opdracht, gemeenten hierbij.

Als sluitstuk ontwikkelde Ecolife voor de gemeenten een toolbox met daarin vier tools voor een vlotte samenwerking tussen lokale besturen en hun verenigingen rond duurzame evenementen:

  • Tool 1: Duurzaamheid verankeren van bij aanvang: het evenementenloket als aanspreekpunt voor organisatoren;
  • Tool 2: Gebruik van infrastructuur onder duurzame voorwaarden;
  • Tool 3: Belonen als hefboom: subsidies;
  • Tool 4: Begin bij het begin: communicatie en sensibilisering.

Ga aan de slag met onze toolbox (pdf, 15 blz., 155kb)

Alle beschikbare bijlagen bij de toolbox duurzame evenementen

Infografiek herbruikbare bekers

Herbruikbare bekers kunnen niet ontbreken op een duurzaam evenement. Sinds 1 januari 2020 mogen gemeenten voor hun eigen werking en tijdens hun evenementen geen dranken meer aanbieden in wegwerpmateriaal. Op 1 januari 2022 breidde de regelgeving uit naar bereide voedingsmiddelen: ook wegwerpborden, -kommetjes, -schaaltjes en -bestek zijn niet langer toegestaan.

Hoe gaan gemeenten om met het gebruik van herbruikbare bekers? We vroegen het aan deze 10 Vlaams-Brabantse gemeenten: Bekkevoort, Bierbeek, Boortmeerbeek, Grimbergen, Huldenberg, Landen, Liedekerke, Londerzeel, Opwijk en Pepingen.

De antwoorden bundelde Ecolife in een infografiek:

Samengevat:

  • Glas of voor herbruikbare bekers? In 7/10 gemeenten hangt de keuze af van het evenement: soms is glas toegelaten, soms is glas verboden. Wanneer glas verboden is, valt de keuze op herbruikbare bekers.
  • Kopen of huren? 5/10 gemeenten kochten zelf aan, 5/10 namen nog geen beslissing.
  • Voor eigen gebruik of voor uitleen? 4/5 gemeenten die bekers aankochten  stellen deze via een eigen uitleendienst ter beschikking de verenigingen. De andere gemeente kocht de bekers enkel voor gebruik door de eigen diensten.
  • Gemeenten kunnen herbruikbare bekers ook huren bij de intercommunales (Incovo, Interleuven, Intradura, Ilva). Bij 2 intercommunales is aankoop via raamcontract ook mogelijk.
  • Andere manieren voor een gemeente om aan herbruikbare bekers te geraken: via bevriende organisaties, via brouwers of drankhandelaars, via professionele dienstverleners.

Meer weten over dit klimaatproject?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

klimaatneutraal [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

15 februari 2022