Rolstoelpad Grote Bos in Roosdaal

Natuurproject in de kijker

Op stap met de kinderwagen, moeilijk te been of zit je in een rolstoel en wil je graag de natuur opsnuiven? Dat kan voortaan een stuk gemakkelijker in Roosdaal. Natuurpunt werkte er aan een rolstoelpad in natuurgebied Grote Bos/ Grooten Bosch in Roosdaal. Dankzij een plankenpad en vlonder kunnen rolstoelgebruikers nu ook in het natuurgebied wandelen en picknicken. Het pad maakt deel uit van een ruimere rolstoelwandeling.

Natuurpunt kreeg voor dit project een subsidie voor duurzame biodiversiteitsprojecten.

Snel naar

Natuur voor iedereen

Van wandelpad naar rolstoelpad

Partners

Op vraag van de voorzieningen MPC Sint-Franciscus, Zonnelied en Scholen Sint-Franciscus stippelden de gemeente en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei eerder al een rolstoelvriendelijke wandeling uit met toegang tot de Strijtemse natuur.

Dit rolstoelpad, gebouwd en in beheer door Natuurpunt, is een onderdeel van deze wandeling.

Verbonden natuur

De wandelpaden verenigen verschillende natuurgebieden met elkaar. Dankzij het rolstoelpad sluiten de al meer gekende routes in Berchembos en Hulsbroekbos aan met de wandelingen doorheen Grooten Bosch en het Geboortebos. 

Het natuurgebied Grooten Bosch ligt in een belangrijke beekvallei, die O.L.V-Lombeek en Strijtem met elkaar verbindt op een groenblauwe manier. In het natte stuk ligt een poel. Spot jij er de vinpootsalamander? Hogerop in het bos vind je een open plek met een ondergrond van zavel uit onze Belgische hoofdstad. Deze plek was ooit een oude stortplaats voor afgegraven grond voor de aanleg van de Brusselse metro. De bizarre  bodemsamenstelling herbergt er een aantal interessante soorten, zoals bijvoorbeeld wilde orchideeën.

Bezoek het natuurgebied Grooten Bosch

15 km wandelplezier

Het aangelegde rolstoelpad maakt deel uit van een ruimere rolstoelwandeling. De afstanden variëren van 1 tot 4 km, samen zijn ze goed voor 15 km wandelplezier.

Voor een folder met wandelkaart kan je terecht in:

  • Gemeenschapscentrum Het Koetshuis - Kristus Koninglaan, 1760 Roosdaal
  • Café Den Haas - Wijngaardbosstraat 6, 1755 Gooik

Subsidie voor duurzame biodiversiteitsprojecten

Het project kreeg van de provincie een subsidie voor duurzame biodiversiteitsprojecten van 10.257 euro.

Een vraag over dit of een ander duurzaam biodiversiteitsproject?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:30 uur.

subsidiesnatuur [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

29 september 2022