Maak je tuin winterklaar

Onze winterjas hoeft nog niet meteen uit de kast, maar de warmste dagen zijn nu wel gepasseerd. Profiteer van de nazomerse dagen om je tuin winterklaar te maken. We geven je graag enkele tips.

Snel naar

Herstel je gazon

Zag jouw gazon de voorbije zomer ook zo af van de droogte en de hitte? Herstel het dan nu, terwijl je tuinbodem nog warm is. 

Als de grond onder je gazon er oneffen bijligt, kan je overwegen om het volledig opnieuw aan te leggen. Maar meestal is bijzaaien een minder drastische en toch effectieve oplossing om de kale plekken bij te werken.

Hoe begin je eraan?

  1. Werk de bodem los met een hark zodat de zaden niet los boven de droge zode blijven liggen.
  2. Zaai in met een aangepast mengsel met diepe wortels of een soort die tegen de droogte aangepast is.
  3. Kan je wat gazon missen? Ga op die plaatsen voor zonminnende bodembedekkers. Of waarom probeer je niet eens een bloemenweide?

Je gazon maaien doe je best niet voor eind februari, wanneer de eerste nieuwe blaadjes van het gras de kop opsteken.
 

Lees ook onze tuinfolders

Geef planten een gezonde voorsprong

Ook voor jonge planten is de warme ondergrond ideaal. Planten die je voor de winter in de grond steekt vormen nu al hun wortels zodat ze, in vergelijking met planten die je in het voorjaar plant, meer kans hebben om een volgende warme, droge zomer te overleven. 

  • Vaste planten uit pot kan je meteen planten.
  • Voor bladverliezende struiken of bomen wacht je best tot ze hun bladeren zijn verloren. 
  • Bollen en knollen van in het voorjaar bloeiende planten zoals narcis, krokus, sierui, tulp of hyacint plant je vanaf eind september tot eind oktober, begin november.

Verwen je tuin met compost

Overal in je tuin, maar zeker daar waar je planten in de zomer last hadden van droogte (zonnebrand, bladval, slap hangen, afsterven ...), zijn ze misschien nog te helpen met compost. Dat zorgt niet alleen voor voeding, het verbetert ook de bodemstructuur zodat de bodem meer water vasthoudt. Bedek je de bodem bovendien nog extra met houtsnippers, mulching of aangepaste bodembedekkers, dan verdampt er nog minder water.

Hebben je planten heel hard afgezien van de zon en de droogte?

  • Overweeg dan om ze te vervangen door planten die beter aangepast zijn aan de bodem en de standplaats. De oude planten verhuis je naar een plaats met minder zon.
  • Of je laat ze staan, maar past hun standplaats aan. Met een nieuwe boom op de juiste plaats creëer je bijvoorbeeld extra schaduw.

Grote hoeveelheden half verteerde compost kan je kwijt in in je moestuin. Een flinke laag vlak voor de winter gaat onkruid tegen en het merendeel is verteerd tegen het voorjaar, wanneer je de grond moet omwerken.

Ten slotte is compost ook heel goed voor het afdekken van vorstgevoelige ondergrondse plantendelen.

Lees ook onze tuinfolder

Blijf nog even af van siergrassen en vaste planten

Siergrassen en vaste planten in een border laat je best nog even staan. Ze zijn immers een ideale schuilplaats in de winter voor nuttige insecten en kleine diertjes. Bovendien tovert de vorst de bruine taken en bladeren om tot een feeëriek schouwspel.
Pas als na de winter de grassen opnieuw beginnen uit te lopen, snoei je de oude plantendelen weg. Laat ze wel nog even liggen zodat overwinterende beestjes de kans krijgen om zich uit de voeten te maken.

Nog een vraag over je tuin?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

levedetuin [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

18 september 2020