Maak je tuin klimaatbestendig

Het klimaat verandert. Meer en meer wisselen lange droge periodes en korte hevige regenval elkaar af. Tine wil haar tuin bestand maken tegen de klimaatverandering. De experts van het Steunpunt Tuinen geven advies.

Zorg voor maximale opvang en infiltratie van regenwater

  • Voorzie een regenwaterput bij je huis en plaats regentonnen bij eventuele bijgebouwen in je tuin (tuinberging, garage ...). Het opgevangen regenwater is ideaal om je toilet door te spoelen en om je tuin te gieten tijdens een droge periode.
  • Sluit de overloop van je regenwaterput en/of regenton en afvoergoten bij je terras en oprit aan op een infiltratiesysteem. Dat kan bijvoorbeeld een wadi zijn. 
  • Denk na over je terras, oprit of pad. De meest doorlatende verharding is géén verharding. Kies dus, waar het kan, liever voor planten. Is verharding toch nodig? Ga dan voor waterdoorlatende verhardingen, zoals tegels met brede voegen, stapstenen, kiezel of een houten plankenpad. Leg de verharding aan op een waterdoorlatende fundering van bijvoorbeeld gebroken puin (geen gestabiliseerd zand).
  • Leg een groendak met waterbufferlaag aan.

Waterdoorlaatbaarheid begint met een gezonde bodem

Zag je al eens een bos met wateroverlast? Waarschijnlijk niet, want de combinatie van planten in verschillende lagen geeft je tuinbodem een goede kruimelstructuur en een actief bodemleven.

  • Bouw je planten in verschillende lagen op: mos-, kruid-, struik- en boomlaag (zoals in het bos). 
  • Draag zorg voor je tuinbodem. Tips voor een gezonde bodem
  • Laat gevallen bladeren tussen struiken en bomen liggen.
  • Bedek de bodem met lage planten (in plaats van schors of doeken). Ze zorgen ervoor dat het regenwater traag in de grond dringt bij regenweer en het beperkt verdamping bij droog weer.
  • Zet de juiste plant op de juiste plaats. Tips voor een juiste plantenkeuze

Tuinfolder 'Koester het regenwater in je tuin'

In onze tuinfolder 'Koester het regenwater in je tuin' geven we je tips om het grijs in je tuin te verruilen voor meer groen. Met voorbeelden voor een goede gelaagdheid in planten, tips om je gazon tegen verdroging te beschermen en een wadi aan te leggen ...

Ook een tuinvraag?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

levedetuin [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

26 mei 2020