Herbruikbare bekers: aanpak voor gemeenten

Hoe pakken gemeenten het gebruik van herbruikbare bekers aan? Ecolife vroeg het aan tien Vlaams-Brabantse gemeenten. De resultaten bundelden ze in een overzichtelijke infografiek.

Snel naar

Duurzame evenementen

Gemeentediensten en lokale evenementorganisatoren staan jaarlijks in voor tientallen evenementen. Een conferentie, een tentoonstelling, een festival ... Er zijn heel wat mogelijkheden om deze evenementen klimaatgezond en duurzaam te organiseren. In haar project 'duurzame lokale evenementen' begeleidt Ecolife, in onze opdracht, gemeenten hierbij.

Herbruikbare bekers kunnen niet ontbreken in een duurzaam evenement. Sinds 1 januari 2020 mogen gemeenten tijdens hun evenementen geen dranken meer aanbieden in wegwerpmateriaal. 

Hoe gaan gemeenten om met het gebruik van herbruikbare bekers? We vroegen het aan deze 10 Vlaams-Brabantse gemeenten: Bekkevoort, Bierbeek, Boortmeerbeek, Grimbergen, Huldenberg, Landen, Liedekerke, Londerzeel, Opwijk en Pepingen.

Infografiek herbruikbare bekers

De antwoorden bundelde Ecolife in een infografiek:

Samengevat:

  • Glas of voor herbruikbare bekers? In 7/10 gemeenten hangt de keuze af van het evenement: soms is glas toegelaten, soms is glas verboden. Wanneer glas verboden is, valt de keuze op herbruikbare bekers.
  • Kopen of huren? 5/10 gemeenten kochten zelf aan, 5/10 namen nog geen beslissing.
  • Voor eigen gebruik of voor uitleen? 4/5 gemeenten die bekers aankochten  stellen deze via een eigen uitleendienst ter beschikking de verenigingen. De andere gemeente kocht de bekers enkel voor gebruik door de eigen diensten.
  • Gemeenten kunnen herbruikbare bekers ook huren bij de intercommunales (Incovo, Interleuven, Intradura, Ilva). Bij 2 intercommunales is aankoop via raamcontract ook mogelijk.
  • Andere manieren voor een gemeente om aan herbruikbare bekers te geraken: via bevriende organisaties, via brouwers of drankhandelaars, via professionele dienstverleners.

Meer weten over dit klimaatproject?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

klimaatneutraal [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

11 januari 2021