Energieke scholen: verlengd wegens succes

Het project Energieke Scholen hielp van september 2018 tot juni 2020 16 secundaire scholen van de Scholengemeenschap Katholiek Secundair Onderwijs Leuven (KSLeuven) om hun energiegebruik te verduurzamen. We financierden dit project met een jaarlijkse subsidie van 70.000 euro. Dankzij een goed resultaat kreeg het project in 2020 extra middelen voor een verlenging met nog eens 2 jaar. Vanaf schooljaar 2020-2021 doen ook de Leuvense secundaire scholen van de andere netten mee.

Snel naar

Doelstellingen

Per school streeft het project naar een:

  • Jaarlijkse gemiddelde CO2-reductie van minstens 30 ton CO2
  • Gemiddelde besparing op de energiefactuur van 6.500 euro

Of globaal per jaar een:

  • Reductie van 480 ton CO2
  • Besparing van 104.000 euro

Mooi resultaat

Op 1 september 2020 realiseerden de scholen een:

  • Vermindering van 235 ton CO2
  • Besparing van 60.000 euro

Een mooi resultaat dus op technisch en financieel vlak.

Maar ook op educatief vlak is de impact groot. Hoewel scholen niet de grootste energieverbruikers zijn, is hun rol als partner in de strijd tegen de opwarming van de aarde niet te onderschatten. Tijdens enkele klimaatevenementen deden leerlingen en leerkrachten nieuwe ideeën op over klimaatacties en wisselden ze uit over manieren om hun school klimaatvriendelijker te maken.

Monitoring zorgt voor grote besparing op water

In één van de deelnemende scholen bleek uit de meetresultaten een abnormaal constant hoog waterverbruik. Een kleine zoektocht bracht de school bij haar lekkende toiletten. Ze werden meteen hersteld, maar toen het probleem na een maand opnieuw opdook, koos de school ervoor om de toiletten te vervangen. Of hoe een ad hoc beleid gestaafd met cijfers tot een duurzame aanpak kan leiden.

  • Winst voor de school: 12 euro/dag of 4.400 euro per jaar
  • Terugverdientijd nieuwe toiletten: minder dan 1 jaar

EnergieID helpt meten en opvolgen

Wim Hansens, adjunct directeur Don Bosco Groeneveld en gebouwenverantwoordelijke voor zijn school getuigt over EnergieID

Door Energieke Scholen werd ik gemotiveerd om de verbruiken op te volgen en waar mogelijk bij te sturen. Ik merk dat ik dit werkjaar opvallend meer en gerichter de verwarming bijstuur. Het is ook fijn om, dankzij ‘EnergieID’, de resultaten van dat(niet) bijsturen te kunnen zien. Deze tool laat toe om beter onderbouwde initiatieven nemen.’

Meer weten over energieke scholen?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

mos [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

8 februari 2021