Doe mee met CurieuzeNeuzen in de Tuin

Klimaatverandering maakt de zomers in Vlaanderen warmer en droger. Hoe zit het eigenlijk met de droogtestress in onze tuinen, parken, weides, akkers ...? Dat willen de Universiteit Antwerpen en de Vlaamse overheid onderzoeken met hun project CurieuzeNeuzen in de Tuin, de opvolger van CurieuzeNeuzen Vlaanderen.
 

Gemeente Haacht is fan

Gemeente Haacht aarzelde niet om zich in te schrijven voor het onderzoek. Ze nam eerder ook deel aan CurieuzeNeuzen Vlaanderen, een grootschalig burgeronderzoek in 2018 waarbij 20.000 Vlamingen de luchtkwaliteit rond hun huis maten. Het vervolgproject 'CurieuzeNeuzen in de Tuin' vindt Haacht minstens even relevant. De gemeente wil aandacht besteden aan thema's als droogtegevoeligheid in tuinen, de impact van weersextremen, waterschaarste ... Dus zet ze ook het vervolgonderzoek rond droogtestress graag in de kijker bij haar inwoners. Niet alleen leveren de resultaten van het onderzoek nuttige informatie op, tegelijk sensibiliseert de gemeente zo ook haar burgers rond droogte en klimaatbestendigheid. Daarom plaatst Haacht zelf alvast 2 weerstationnetjes op haar grondgebied.

Provinciale meetpunten

En ook Provincie Vlaams-Brabant doet mee aan het onderzoek. We tekenden alvast in voor 8 meetpunten, 2 voor elk provinciedomein.

Doet jouw gemeente ook mee?

Wil jouw gemeente CurieuzeNeuzen in de Tuin mee ondersteunen? Plaats dan gesponsorde ‘community sensoren’ in de volkstuinen, publieke parken, natuurgebieden ... in je buurt. Die sensoren leveren laagdrempelige informatie voor bezoekers over droogte, klimaatgevoeligheid en klimaatadaptatie. De sponsorprijs bedraagt 250 euro per meetpunt en omvat het materiaal, de laboanalyses, de logistiek en de data-analyse. deze sensoren leveren een beter beeld van de droogtestress in jouw gemeente.

Waarom meedoen? Je krijgt een goed beeld van de droogtestress in jouw gemeente, zodat je gepast actie kan ondernemen en je inwoners gericht kan sensibiliseren.

Uiterste inschrijfdatum is 15 september. Laat de beslissing van het college wat langer op zich wachten? Laat dan voor 15 september alvast weten dat ze eraan komt.

Meer weten over ons tuinenproject 'Leve de Tuin'?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

levedetuin [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Gepubliceerd op

4 september 2020