Droom. Zet je tuinwensen op een rij

Hoe ziet jouw ideale tuin er uit? Maak een lijstje met wensen. Hou rekening met de stijl van je huis, wat er vandaag al is, het landschap errond …

Snel naar

Inventariseer wat er vandaag is

Behoud wat je goed vindt

  • Plan je nieuwe tuin rond de oude huisboom waaronder het heerlijk lezen is op zonnige en warme dagen en waar diertjes in schuilen.
  • Breek niet alle tegels van je terras uit. Recupereer de tegels die in goede staat zijn en ga voor een terras in vintage look. Of gebruik ze als stapstenen in een tuinpad. Heb je nog stenen over? Stapel ze op elkaar tot een schuilplaats voor kleine diertjes.
  • Heeft jouw tuin veel reliëf? Maak er gebruik van. Leg op een lager gelegen deel bijvoorbeeld een wadi aan die het regenwater tijdelijk buffert en traag laat infiltreren.
  • ...

Je hoeft dus helemaal niet te gaan voor een totale make-over van je tuin. Vaak is het net mooi om bestaande elementen te integreren in je plan.

Maak van jouw tuin een stapsteen naar het landschap

Grenst jouw tuin aan het landschap? Maak dan een link met dat landschap. Ga na welke soorten typisch zijn voor jouw streek en pas je planten aan aan het leefgebied van die soorten. Kies zoveel mogelijk voor inheemse struiken en bomen. En wissel af, in planten maar ook in lagen. Zodat diertjes van jouw tuin naar het landschap en weer terug kunnen bewegen.

Droom en plan

Het antwoord op jouw tuinvraag niet gevonden?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

levedetuin [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.