Denk na over je terras, oprit of pad

Wat is de beste plaats voor een terras in jouw tuin? En voor welk materiaal kies je het best?

Snel naar

Minder grijs, meer groen

In het volgebouwde Vlaanderen dringt het regenwater alsmaar moeilijker in de grond. En dat zorgt voor overlast, zowel bij hevige regenval als bij langdurige droogte, twee eigenschappen van het veranderende klimaat. Denk dus goed na als je aan je terras of oprit begint. 

  • Waar wil je graag droge voeten? 
  • Waar parkeer je je auto? 

Verhard alleen waar het echt nodig is. 

De meest doorlatende verharding is géén verharding

Kies waar het kan, altijd voor planten. Niet alleen laten ze het water goed door, ze zijn ook de goedkoopste oplossing. Zet je planten in lagen: een mulchlaag op de bodem, daarna vaste kruidachtige planten, struiken en bomen. Is je tuin klein, vervang de boomlaag dan door klimplanten.

Is verharden toch nodig? Kies dan voor waterdoorlatende verhardingen, zoals tegels met brede voegen, stapstenen, kiezel of een houten plankenpad. Leg de verharding aan op een waterdoorlatende fundering van bijvoorbeeld gebroken puin (geen gestabiliseerd zand).

Tips en weetjes:

  • Een grasdal laat beter het regenwater door dan grind en grind op zijn beurt weer beter dan klinkers of tegels of beton.
  • Een tuinpad gemaakt van stapstenen met voegen van gras of planten kan mooi en speels zijn.
  • In de natte delen van je tuin is een vlonderpad van boomstammetjes of ruwe planken een origineel tuinelement.

Vervang je enkele tegels door groen? Gooi ze niet meteen bij het afval. Maak er een stapelmuurtje van: ideaal als schuilplaats voor kleine diertjes. 

Nog een vraag over je tuin?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

levedetuin [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.