Ben jij onze partner voor mondiale klimaatprojecten?

Het klimaatprobleem is niet alleen ons probleem, maar een wereldwijd probleem. Daarom richten we ons beleid op het verminderen van klimaatverandering en het verminderen van de kwetsbaarheid van gemeenschappen in het Zuiden. Dit kunnen we niet alleen doen. Daarom werken we samen met ngo's, instellingen en sociale ondernemingen die veel kennis en ervaring hebben in het Zuiden. Met hen werken we, op initiatief van de provincie, aan grootschalige projecten in verschillende delen van de wereld. De thema's verschillen: groene energie, klimaatbestendige landbouw, slim waterbeheer, bosbescherming en herbebossing.

Benieuwd naar onze afgelopen en huidige vlaggenschipprojecten?

Snel naar

Ethiopische huishoudens weerbaarder tegen klimaatverandering

Hydro-elektriciteit in Keniaanse rurale gebieden

Herstel van het Ecuadoraanse Amazonewoud

Bescherming van het Ecuadoraanse Amazonewoud

Bescherming van zoetwatervoorraden in Oeganda

Mini-grids op zonne-energie en gebruiksvriendelijke onderhoudstools in Myanmar

Elektrische mobiliteit in Benin

Integraal waterbeheer in Haïti

Zonnepanelen voor het Panzi ziekenhuis in Bukavu, DR Congo

Van afval naar groene energie: koeienmest wordt biogas in Rwanda

Dierenartsen Zonder Grenzen kreeg voor de eerste en tweede fase van het project ‘Groene energie en veehouderij in Rwanda’ een subsidie van respectievelijk 116.974 en 110.000 euro. Het project liep van begin 2020 tot eind 2021. Met het geld kochten ze biogas installaties, regenwatertonnen en verbeterde kooktoestellen. Ze leidden er ook boeren op, sensibiliseerden gemeenschappen en trainden techniekers. Samen met haar Zuidpartner Imbaraga garandeert Dierenartsen Zonder Grenzen het gebruik van de installaties ook na de subsidie. Ze blijft de omschakeling naar biogas promoten en voert hiervoor onderzoek uit naar drempels bij de boerenbevolking. 

Word jij onze partner?

Heeft jouw ngo, instelling of sociale onderneming jarenlange professionele ervaring met klimaatprojecten in het Zuiden die:

  • Een positieve bijdrage leveren aan de klimaatverandering?
  • De levensomstandigheden van de lokale bevolkingen verbeteren door bij te dragen aan een of meerdere SDG's (Sustainable Development Goals of werelddoelen voor duurzame ontwikkeling)?

En heb je een innovatief en herhaalbaar klimaatprojectidee in een land op de DAC-lijst(Development Assistance Committee) waarvoor een (co)financiering welkom zou zijn? Laat het ons weten, mail naar noord-zuid [at] vlaamsbrabant.be (noord-zuid[at]vlaamsbrabant[dot]be).

Subsidie voor duurzame klimaatprojecten in het Zuiden

Ben jij een 4de pijler of kleinere ngo? En heb jij een (minder grootschalig) klimaatproject in het Zuiden? 

Dan is de subsidie voor duurzame klimaatprojecten in het Zuiden van toepassing.

Vraag jouw subsidie

Nog een vraag over klimaat in het Zuiden, subsidies en projecten?

Elke werkdag van 8:30 tot 17 uur

noord-zuid [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen