Ben jij onze partner voor mondiale klimaatprojecten?
Het klimaatprobleem is niet alleen ons probleem, maar een wereldwijd probleem. Daarom richten we ons beleid op het verminderen van klimaatverandering en het verminderen van de kwetsbaarheid van gemeenschappen in het Zuiden. Dit kunnen we niet alleen doen. Daarom werken we samen met ngo's, instellingen en sociale ondernemingen die veel kennis en ervaring hebben in het Zuiden. Met hen werken we, op initiatief van de provincie, aan grootschalige projecten in verschillende delen van de wereld. De thema's verschillen: groene energie, klimaatbestendige landbouw, slim waterbeheer, bosbescherming en herbebossing.
Benieuwd naar onze afgelopen en huidige vlaggenschipprojecten?
Snel naar
Zonnepanelen en koelere kamers in een ziekenhuis in Benin
Benin is een van de landen die het meest te lijden hebben onder klimaatverandering. Ook de gezondheidszorg voelt de impact. Oververhitte ziekenhuizen vertragen het herstel van patiënten en maken het werk voor zorgverleners zwaarder. Bovendien zorgen extreme regenbuien voor meer wateroverlast.
Het ziekenhuis in Dassa-Glazoué pakt deze problemen aan. Het test manieren om gebouwen koel te houden met minder CO₂-uitstoot dan traditionele airco’s. Ook bouwt het een kleine, koele ruimte waar patiënten en hun familie kunnen uitrusten of samenkomen. Voor de bouw worden klimaat- en milieuvriendelijke materialen en methoden gebruikt.
Daarnaast verlaagt het ziekenhuis zijn CO₂-uitstoot door over te schakelen op zonne-energie en efficiëntere kooktoestellen.
Voordelen voor de patiënten en het medisch personeel
- Koelere kamers helpen patiënten sneller herstellen.
- Zorgverleners werken in een aangenamere omgeving.
- Medische apparatuur en medicijnen blijven veilig bij de juiste temperatuur.
- Zonne-energie bespaart kosten en zorgt voor stabielere elektriciteit.
- Lokaal personeel leert zonnepanelen gebruiken en onderhouden.
- Familieleden van patiënten leren koken met klimaatvriendelijke en rookvrije toestellen.
- De keukenlucht wordt gezonder dankzij rookvrije kooktoestellen.
- Het ziekenhuis deelt kennis over klimaatbestendige gebouwaanpassingen voor andere ziekenhuizen.
- Inzichten uit dit project helpen bij de bouw van duurzame ziekenhuizen.
Voordelen voor het milieu
- Minder ontbossing in de omgeving van het ziekenhuis door het gebruik van zonne-energie in plaats van houtskool voor koken.
- Lagere CO₂-uitstoot dankzij een eerste overstap naar groene energie.
Artsen Zonder Vakantie kreeg voor het project ‘Hernieuwbare energiebronnen en klimaatadaptieve gebouwaanpassingen voor een ziekenhuis in Benin’ een subsidie van 159.992 euro. Het project loopt van begin tot eind 2025.
Oegandese huishoudens weerbaarder tegen klimaatverandering
In Noord-Oeganda leeft 90% van de mensen van zelfvoorzienende landbouw. Door overexploitatie en erosie neemt de bodemvruchtbaarheid af. Klimaatverandering maakt dit nog erger, met langdurige droogte en hevige regenval die de landbouwproductie verder verlagen. Waterrijke gebieden verliezen hun vermogen om overstromingen te bufferen en het grondwater aan te vullen.
Door over te stappen op slimme landbouwmethoden, bomen te planten en extra duurzame inkomstenbronnen te ontwikkelen, wordt het evenwicht tussen de inwoners en hun leefomgeving hersteld.
Voordelen voor de bevolking
- Doorbreken van de vicieuze cirkel waarin boeren hun uitgeputte gronden alsmaar meer belasten wanneer de voedselvoorziening daalt
- Boeren getraind in duurzame landbouwtechnieken die aangepast zijn aan klimaatverandering
- 5400 kwetsbare mensen beter beschermd tegen de gevolgen van klimaatverandering
- 50 boeren getraind en voorzien van zaadpakketten voor het vermeerderen van droogtebestendige inheemse zaden
- 476 huishoudens krijgen materialen en training voor het maken van energiebesparende ovens
- 10 personen getraind in het maken van briketten
- 70 boeren ontvangen irrigatiekits en zonne-energie drogers
- Verhoogde voedselzekerheid door diversificatie: 40 mensen beginnen met vissen, 40 met bijenhouden, 1080 huishoudens planten fruitbomen, en er wordt tuinbouw bedreven langs moerassige gebieden
- Lokale leiders krijgen meer kennis en vaardigheden in landgebruiksbeheer
Vermindering van rampenrisico door een integrale landschapsaanpak - Verbeterde rampenrespons door training in vroegtijdige waarschuwing en actie voor 4 comités, lokale leiders en overheidspersoneel
- Betere coördinatie en informatie-uitwisseling voor het beheer van micro-stroomgebieden en bescherming van waterrijke gebieden
Voordelen voor het milieu
- Verhoogde CO2-opslag door 1080 ha verbeterde landbouwgrond
60 ha herbeplant - Beter beheer van waterrijke gebieden en bescherming van grondwatervoorraden
- Klimaatbestendiger leefomgeving door minder menselijke druk
- Verminderde CO2-uitstoot door energiebesparende ovens
Caritas kreeg voor het project 'Versterking van klimaatweerbaarheid van huishoudens en gemeenschappen in Dokolo, Oeganda' een subsidie van 130.000 euro. Het project loopt van begin tot eind 2025.
Duurzaam gebruik van inheemse palmbomen tegen ontbossing in het Ecuadoraanse Amazonewoud
In 2024 herstelde de inheemse Siekopai-gemeenschap, samen met BOS+ en lokale partner Yakum, 20 hectare verarmd woud. Toch blijft hun leefgebied bedreigd door ontbossing, vooral door de uitbreiding van Afrikaanse palmolieplantages. Deze monoculturen versnellen klimaatverandering, verminderen biodiversiteit en bedreigen de cultuur van de woudbewoners.
Het Amazonewoud herbergt ook inheemse palmsoorten die er van nature groeien. De Siekopai gebruiken de vruchten van deze bomen. De volgende stap is het opzetten van een collectieve onderneming om deze palmvruchten duurzaam te verwerken. Bij de oogst blijven de bomen staan, waardoor de moerasbossen hun belangrijke rol in koolstofopslag en biodiversiteit behouden. Dit initiatief biedt een duurzaam economisch alternatief en vermindert de druk van externe ontbossing.
Voordelen voor de bevolking
- De wettelijke territoriumrechten van de Siekopai zijn versterkt.
- Een verwerkingscentrum met labo is geïnstalleerd en uitgerust, en 15 gemeenschapsleden zijn opgeleid in het gebruik van apparatuur en het verwerkingsproces.
- Er is een vermarktingsplan opgesteld, en 8 gemeenschapsleden zijn getraind in promotie en verkoop van de producten.
- 20 leden kregen training in organisatieontwikkeling, boekhouding, productie, leiderschap en besluitvorming, terwijl 2 leden praktische opleiding volgden om het verwerkingsproces te verbeteren.
- Inkomsten zijn verhoogd door duurzaam gebruik van lokale palmvruchten.
- 25 jongeren leerden nieuwe klimtechnieken en werken met aangepast materiaal voor het oogsten.
- Oudere gemeenschapsleden droegen kennis over bosproducten en motivatie voor bosbescherming over aan jongeren.
- Een methode voor koolstofmeting is ontwikkeld.
Voordelen voor het milieu
- 3.135 hectare Amazone moerasbos is in kaart gebracht, beschermd en erkend als CO2-opslaggebied.
- De rol van de traditionele minderheid als bosbeschermers is versterkt.
- Herbeboste gebieden (20 ha) worden opgevolgd en gemonitord.
- De biodiversiteit van het Amazonewoud wordt beschermd.
Bos+ kreeg voor het project ‘Duurzame palmolie uit inheemse soorten om de ontbossing in het Ecuadoraanse woud tegen te gaan’ een subsidie van 130.000 euro. Het project loopt van begin tot eind 2025.
Mali sterker tegen klimaatopwarming
Landbouw is de belangrijkste sector in Mali en afhankelijk van regen. Door klimaatverandering zijn de seizoenen ontregeld, met onvoorspelbare regenval die sterk varieert tussen jaren en regio’s. Droogte, overstromingen, harde wind en zandstormen komen vaker voor. Hierdoor is de bevolking kwetsbaar en sterk afhankelijk van water uit de Niger en het grondwater.
In 16 dorpen langs de Niger, dicht bij Bamako, kampen familieboeren met ontbossing, erosie en een dalende bodemvruchtbaarheid. Door bevolkingsgroei wordt landbouwgrond steeds schaarser, en vooral vrouwen hebben minder toegang tot grond. Het project ondersteunt boeren met oplossingen voor bodemherstel en duurzaam waterbeheer.
Voordelen voor de bevolking
- Betere oogsten dankzij herstelde gronden en klimaatbestendige irrigatietechnieken.
- Extra inkomsten via bijenteelt en visteelt.
- Meer rechten voor vrouwen: toegang tot land en water verbeterd; 18 vrouwenassociaties versterkt.
- 153 mensen kregen toegang tot private tuinen en 559 tot gemeenschappelijke tuinen.
- Lokale comités: 3 voor oeverbescherming, 5 voor tuinbeheer, 4 voor bijenteelt, 16 dorps- en 16 schoolcomités.
- Kennisdeling: 2400 inwoners en onderzoeksinstituten verbeterden kennis via burgerwetenschap en actieonderzoek.
Voordelen voor het milieu
- Aanleg van boomkwekerijen, aanplanting van hagen en bomen
- 19 ha rivieroevers en landbouwgronden beschermd
- Verhoogde koolstofvastlegging door herbebossing en verbetering van landbouwgronden.
- Klimaatbestendigere leefomgeving door het verminderen van de menselijke druk.
- Duurzamer gebruik van de zoetwatervoorraden.
Join For Water kreeg voor het project ‘Klimaatveerkracht in gemeenschappen en hun landschap rond Bamako versterken met water- en bodembeheer’ een subsidie van 120.000 euro. Het project loopt van begin tot eind 2025.
Dierenartsen Zonder Grenzen kreeg voor de eerste en tweede fase van het project ‘Groene energie en veehouderij in Rwanda’ een subsidie van respectievelijk 116.974 en 110.000 euro. Het project liep van begin 2020 tot eind 2021. Met het geld kochten ze biogas installaties, regenwatertonnen en verbeterde kooktoestellen. Ze leidden er ook boeren op, sensibiliseerden gemeenschappen en trainden techniekers. Samen met haar Zuidpartner Imbaraga garandeert Dierenartsen Zonder Grenzen het gebruik van de installaties ook na de subsidie. Ze blijft de omschakeling naar biogas promoten en voert hiervoor onderzoek uit naar drempels bij de boerenbevolking.
Word jij onze partner?
Heeft jouw ngo, instelling of sociale onderneming jarenlange professionele ervaring met klimaatprojecten in het Zuiden die:
- Een positieve bijdrage leveren aan de klimaatverandering?
- De levensomstandigheden van de lokale bevolkingen verbeteren door bij te dragen aan een of meerdere SDG's (Sustainable Development Goals of werelddoelen voor duurzame ontwikkeling)?
En heb je een innovatief en herhaalbaar klimaatprojectidee in een land op de DAC-lijst(Development Assistance Committee) waarvoor een (co)financiering welkom zou zijn? Laat het ons weten, mail naar noord-zuid [at] vlaamsbrabant.be (noord-zuid[at]vlaamsbrabant[dot]be).
Subsidie voor duurzame klimaatprojecten in het Zuiden
Ben jij een 4de pijler of kleinere ngo? En heb jij een (minder grootschalig) klimaatproject in het Zuiden?
Dan is de subsidie voor duurzame klimaatprojecten in het Zuiden van toepassing.