Brabantse Wouden

Een nieuw nationaal park is geboren

Tussen Brussel, Leuven, Waver en Halle is een nieuw nationaal park geboren. Sinds 13 oktober 2023 vormen Hallerbos, Zoniënwoud, Dijlevallei en Meerdaalwoud het Nationaal Park Brabantse Wouden.

Snel naar

Eindelijk erkend

Samenwerkingsverband

Meer dan 10.000 hectare waardevolle natuur

Uniek in België

Kaart Brabantse Wouden

Waarom een nationaal park?

Door versnippering staat de streek onder druk. Ongebreidelde recreatie bedreigt de kwetsbare zones. Een erkenning als nationaal park zorgt ervoor dat we de natuur in dit bijzondere gebied beter kunnen beschermen en versterken. Met minder versnippering en meer bos en natuur. En met plaats voor duurzame recreatie en landbouw.

Wat na de erkenning? 

De erkenning tot nationaal park is een prachtige mijlpaal, maar het echte werk begint nu pas. We dromen van een nog groter park, dat over de grenzen van Vlaanderen, Brussel en Wallonië reikt.

Stap 1 was de oprichting van een parkbureau, de vzw Nationaal Park Brabantse Wouden Vlaanderen. Sinds maart 2024 staat dit parkbureau klaar om met het masterplan aan de slag te gaan. 

De komende decennia willen we de natuur in de Brabantse Wouden verbinden en versterken. Naast de bescherming van fauna en flora gaat veel aandacht naar duurzame landbouw, toerisme en erfgoed

Het nieuwe nationaal park moet de Belgische bossen weerbaarder maken tegen klimaatverandering. Samen met en voor de lokale gemeenschap.

Download het masterplan

Gezocht: enthousiaste vrijwilligers

  • Wil je de handen uit de mouwen steken met een natuurvereniging?
  • Heb je ambitie als vrijwillige parkranger?
  • Werk je aan een project in het gebied van de Brabantse Wouden?
  • Of wil je het project financieel een duwtje in de rug geven?

Super! Want alle helpende handen zijn meer dan welkom.

  • Laat ons  weten hoe jij als bewoner, bedrijf, school, vereniging of landbouwer graag mee je schouders wil zetten onder dit toekomstige nationale park. Mail naar info [at] brabantsewouden.be
  • Toon je liefde voor de Brabantse Wouden op de sociale media, gebruik de hashtag #brabantsewouden
  • Wil je een infostand op evenementen bemannen en mensen informeren over de Brabantse Wouden? Volg een opleiding voor toekomstige ambassadeurs Brabantse Wouden. We organiseren er op verschillende momenten en locaties. Blijf op de hoogte van toekomstige opleidingen voor (kandidaat) ambassadeurs in de Brabantse Wouden.

Leer bij over de Brabantse Wouden

Bestel onze folder

Video: De Brabantse Wouden - een snelle blik in ons Nationaal Park

'2 miljoen mensen | omringd door het grootste en oudste woud van Vlaanderen | van Hallerbos over Zoniënwoud tot Meerdaalwoud | grootste airco van het land | oeroud | maar vol leven'

In net geen anderhalve minuut tonen we je waarom de Brabantse Wouden een Nationaal Park zijn geworden. Overtuigd? Vertel het verder. Want een Nationaal Park is niet gerealiseerd op het moment dat de erkenning is verleend: er is nog veel werk om alle plannen waar te maken. Samen gaan we voor dat Nationaal Park!

Kalender

Geen activiteiten gevonden

Contact

Brabantse Wouden
info [at] brabantsewouden.be
016 26 72 84