Veelgestelde vragen over dierenwelzijn

Snel naar

Waar kan ik terecht met gevonden en/of gewonde dieren?

Bij een kat of een hond contacteer je best de lokale politie. Die vindt het baasje wel terug. Ook van een paard, schaap of koe kunnen ze in de meeste gevallen wel de eigenaar terugvinden.
Is het een noodlijdend wild dier zoals een konijn, vos, ree of een vogel? Dan mag je het Vogelopvangcentrum contacteren of het dier ernaar toe brengen. Elke provincie heeft er eentje, in Vlaams-Brabant is dat het Vogelopvangcentrum Malderen (tel. 052 33 64 10).

Waar kan ik terecht met een gevonden dood dier?

  • Is het een wild dier, verwittig dan het meldpunt Wegen Vlaanderen op het nummer 1700 of online via meldpuntwegen.be.
  • Op een kleinere gemeenteweg, kan je ook de gemeente verwittigen.
  • Bij een dier volstaat het soms om het karkas zelf in de berm te leggen, als voedsel voor aaseters.
  • Een dood huisdier? Dan verwittig je best de gemeente of de politie. Die kan de eigenaar inlichten.

Waar kan ik terecht als een dier mishandeld of verwaarloosd wordt?

Wat doe ik als een dier mij overlast bezorgt?

Bijvoorbeeld: de constant blaffende hond van de buren.
Bespreek het probleem best met je buur of de eigenaar van het dier dat de overlast veroorzaakt. Bekijk samen of er een oplossing mogelijk is. Is dit niet het geval? Dan contacteer je best je lokale politieagent.

Wat zijn de wettelijke verplichtingen bij het houden van een kat ?

Sinds 1 november 2017 moeten alle kittens worden gechipt en geregistreerd in de databank CatID, voor ze 12 weken oud zijn. Ook alle katten die van eigenaar veranderen, moeten gechipt en geregistreerd worden. Deze wet geldt ook voor katten en kittens die gratis worden weggegeven. Vergeet niet je gegevens aan te passen als je verhuist.

Sinds 1 september 2014 moeten alle katten en kittens gecastreerd of gesteriliseerd worden vóór de verkoop of de adoptie, ook als ze gratis worden weggeven! Sinds 1 april 2018 moeten ook alle vanaf dan geboren kittens gecastreerd of gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn. Katten die geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 31 maart 2018 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020.

Wat zijn de wettelijke verplichtingen bij het houden van een hond?

Alle honden in België moeten verplicht gechipt en geregistreerd worden vóór de leeftijd van 8 weken of vóór de verkoop of de adoptie. De verkoper moet de gegevens van de chip inbrengen in www.dogid.be en overschrijven op naam van de koper. Vergeet niet je gegevens aan te passen als je verhuist.

Wat zijn de wettelijke verplichtingen bij het houden van een paard?

Een paard moet wettelijk verplicht geïdentificeerd zijn, dit wil zeggen: gechipt en geregistreerd zijn in de centrale databank en een Europees conform paspoort hebben.

Welke dieren mag je als huisdier houden?

Een duidelijk overzicht vind je op huisdierinfo.be

Ik zie zwerfkatten in de buurt: wat doe ik?

Ga na welk zwerfkattenbeleid je gemeente heeft.

Mijn huisdier is zoek: wat doe ik?

Neem contact op met de lokale politie en met de asielen in je buurt. Misschien hebben zij wel melding gekregen van jouw huisdier? Of kijk op sociale media op de pagina van je gemeente.

Mijn huisdier sterft: mag ik het begraven?

In sommige gemeenten mag je het dier in de tuin begraven. Vraag dit na. Als het van de gemeente mag, moet je rekening houden met de volgende voorwaarden:

  • Het dier mag niet gestorven zijn door een besmettelijke ziekte
  • Het dier mag niet meer dan 10 kg wegen
  • De grond mag niet klei- of leemachtig zijn
  • De put moet minstens een halve meter diep zijn
  • Je mag het dier niet begraven in plastic of een andere slecht afbreekbare verpakking
  • Je mag het dier niet begraven op openbaar terrein

Is het niet toegelaten je dier te begraven? Dan kan je het  dier misschien naar een gemeentelijke inzamelplaats brengen. Niet alle gemeenten hebben zo'n inzamelplaats. Vraag het na bij de milieudienst van uw gemeente.
Je kan het het dier ook zelf naar een dierencrematorium of dierenbegraafplaats brengen. Sommige crematoria komen het dier ook ophalen.
Een andere optie is het dier laten ophalen door een erkende ophaler.

Als je huisdier net overleden is denk je niet meteen aan administratieve zaken, maar het is belangrijk zo snel mogelijk het overlijden van je dier door te geven aan de databank waar de chip geregistreerd staat.

Nog een vraag over dierenwelzijn?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

dierenbeleid [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.