Opleiding: Natuurgids Zuidwest-Brabant

Opleiding: Natuurgids Zuidwest-Brabant

Ben je gefascineerd door de natuur? Wil je weten wat er allemaal rondom je groeit en bloeit? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden.

INHOUD

De opleiding tot natuurgids bestaat uit drie onderdelen: de cursus, de verdieping en de stage. 

Het eerste deel, de cursus, bestaat uit een 30-tal activiteiten waarvan ongeveer de helft excursies.  Tijdens de verdieping volg je 20 uur bijkomende vorming volgens eigen interesse. Deze vorming kan zowel inhoudelijk als methodisch zijn.  Tijdens de stage doe je ervaring op als natuurgids. De stage kan bestaan uit verschillende types van engagement. In totaal doe je 20 uur aan activiteiten, waarvan je 2 activiteiten volledig zelfstandig begeleidt.

De cursus duurt ongeveer een jaar. De stage en de verdieping doe je op eigen tempo met een maximum van 2 jaar na het einde van de cursus.

In de cursus werk je rond een brede waaier aan thema’s. Je ontdekt hoe dieren, planten en landschappen samenleven en je krijgt een stevige basis rond ecologie en natuurbeheer. Tijdens de lessen gidsvaardigheden leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en groepen gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen en bezoek je natuurgebieden in de buurt.

De activiteiten worden gespreid over een jaar zodat je de natuur in ieder seizoen leert kennen. Daarnaast werk je samen met medecursisten een ‘groene activiteit’ uit waarbij je een natuurgebied of natuurthema stevig onder de loep neemt. Meer info over de verdieping en de stage krijg je tijdens de cursus.

Word ook jij natuurgids? Geef je naam dan nu op.

De theorielessen vinden plaats op dinsdagavond van 19u00 tot 22u00. De excursies op zaterdagvoormiddag van 9u00 tot 12u00. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen. De eerste bijeenkomst is op 23 januari 2024 en de afronding is op 17 december 2024

De theorielessen vinden op 2 locaties plaats:

  • Provinciedomein Huizingen, Henry Torleylaan 100 te Beersel
  • Plattelandscentrum Paddenbroek, Paddenbroekstraat 12 te Gooik

Hierbij vind je het cursusprogramma onder voorbehoud (het definitieve programma ontvang je enkele weken voor de start in januari).  


INSCHRIJVEN VOOR DEZE CURSUS

Inschrijven doe je via het formulier onderaan. Na je inschrijving ontvang je een bevestiging via e-mail (controleer zeker je spamfolder). Je betaalt veilig op onze website met je kaart of via overschrijving. Voor deze cursus zijn er verschillende tarieven van toepassing.

  • Steuntarief voor leden - Standaardtarief niet-leden: met een paar extra euro maak je onze activiteiten betaalbaar voor iedereen (455 euro)

  • Ledentarief: als lid van Natuurpunt en het Open Netwerk kan je genieten van een korting (402,50 euro)

  • Sociaal tarief: voor wie het wat minder breed heeft (175,00 euro)

Je kan bij je inschrijving het handboek 'Vol van Natuur' bestellen door deze optie aan te vinken.
 

SAMENWERKINGSPARTNERS

Natuurpunt Natuuracademie organiseert deze cursus in samenwerking met:

Natuurgidsen Zuidwest-Brabant
Natuurpunt Beersel
Natuurpunt Halle
Natuurpunt Sint-Genesius-Rode en Linkebeek
Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden
Natuurpunt Lennik
NME Provinciedomein Huizingen
Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei (Plattelandscentrum Paddenbroek)

OVER DE CURSUS

De Opleiding Natuurgids bestaat al meer dan 50 jaar. Natuurgidsen zijn in alle takken van de natuurbehouds- en milieubeweging actief. Daarnaast doen ook overheden en organisaties steeds meer beroep op gespecialiseerde natuurgidsen. De cursus Natuurgids is bovendien erkend als specialisatie binnen de gidsenopleiding van Toerisme Vlaanderen.

Natuurpunt Natuuracademie is de grootste gespecialiseerde vormingsinstelling in Vlaanderen. Het organiseert cursussen voor een breed publiek rond natuur, milieu, klimaat en duurzame ontwikkeling. Hiervoor werkt het centrum nauw samen met vrijwilligers, lokale groepen en een open netwerk van samenwerkingspartners.

Info

 Waar

Kasteel van Huizingen

Henry Torleylaan 100
1654 Beersel
België

Wanneer

Kanalen

Provinciedomein Huizingen

Prijs

€ 402,5

Extra opmerkingen