OKAN-dag Vlaams-Brabant - 5 mei
Geef je les aan anderstalige nieuwkomers in het secundair onderwijs? En zoek je nog handige tools, bruikbare inzichten of creatieve ideeën om met deze leerlingen aan de slag te gaan?
Schrijf je ten laatste 10 april in voor de allereerste OKAN-dag op 5 mei en wissel ervaringen uit met collega’s van andere OKAN-scholen in Vlaams-Brabant.
Snel naar
Programma
- 9:00 - 10:30 uur: Inleiding door Sarah Devos (UGent) en getuigenis van een ex-OKAN-leerling (details hieronder)
- 10:30 - 11:00 uur: Pauze en materialenmarkt
- 11:00 - 12:30 uur: Kies 1 van de 6 sessies rond OKAN - details hieronder
- 12:30 - 13:30 uur: Broodjeslunch en materialenmarkt
- 13:30 - 16:00 uur: Kies 3 van de 13 thematafels - details hieronder
- 16:00 - 16:30 uur: Napraten met koffie & thee
Voor wie?
Voor alle OKAN-leerkrachten, vervolgcoaches, coördinatoren en directies van de 14 secundaire OKAN-scholen in Vlaams-Brabant.
Opgelet: ben je OKAN-leerkracht en geef je Nederlands? Dan krijg je tussen 13 maart en 26 maart voorrang om in te schrijven. Vanaf 27 maart staan de inschrijvingen ook open voor alle andere betrokkenen.
Details inleiding
Beschermt sociaal kapitaal op schoolniveau tegen eenzaamheid bij jonge anderstalige nieuwkomers?
Sarah Devos, doctoraatsstudent aan de Universiteit Gent, voert onderzoek rond het sociaal welzijn van jonge anderstalige nieuwkomers. Het onderzoek streeft drie doelstellingen na:
- De prevalentie van eenzaamheid bij jonge anderstalige nieuwkomers en migratie-gerelateerde determinanten.
- De beschermende invloed van sociaal kapitaal op schoolniveau (bv. goede leerling-leerkracht relaties, integratie in het reguliere onderwijs, …) op gevoelens van eenzaamheid.
- De onderliggende mechanismen in de relatie tussen sociaal kapitaal op schoolniveau en eenzaamheid.
Sarah deed onderzoek in secundaire scholen met onthaalklassen in heel Vlaanderen. Ze licht de eerste inzichten uit haar interviews met OKAN-coördinatoren en leerkrachten toe en deelt enkele ‘good practices’.
Details 6 sessies rond OKAN
1. Een veilig welkom voor vluchtelingen op school: taalverwerving en welbevinden
(Ine De Brouwer van het Centrum voor Taal en Onderwijs)
Hoe beïnvloeden vlucht en trauma het schoolse traject van jonge vluchtelingen? En hoe ondersteun je het welbevinden en het (taal)leren van deze kinderen? In deze sessie krijg je theoretische inzichten en praktijkhandvatten om jouw leerlingen bij te staan.
2. Interculturele communicatie
(Asli Gezen van dOT vzw)
Communiceren in een interculturele context is niet altijd makkelijk. In deze sessie sta je onder andere stil bij de invloed van de ‘blinde vlekken’ van de hulpverlening en de methodiek van ‘onderhandelbare en niet-onderhandelbare kaders’. Met deze tools ga je vlotter een gesprek aan over wat ‘verboden’ is binnen een specifieke context en waar ruimte is voor onderhandeling. Je krijgt op voorhand de kans om een eigen casus door te geven om tijdens de sessie in gesprek te gaan met de andere deelnemers.
3. Taalkrachtig onderwijs voor OKAN: 7 didactische principes
(Julie Petitjean van het Centrum voor Taal en Onderwijs)
Hoe kan je nieuwkomers vormen tot taalcompetente burgers die voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst? Hoe maak je van hen vaardige taalgebruikers met in hun rugzakje ook de nodige kennis over taal? Tijdens deze interactieve lezing krijg je enkele inzichten uit onderzoek en concrete tips aan de hand van zeven principes voor krachtige taalpraktijken.
4. Anderstalige nieuwkomers procesgericht evalueren
(Sue Goossens van het Centrum voor Taal en Onderwijs)
Tijdens deze sessie ontdek je verschillende mogelijkheden om het leerproces van nieuwkomers op een brede en permanente manier in kaart te brengen. Voorbeelden van observatie-instrumenten, toetsen, en portfolio’s bespreek je samen met andere collega's. Je reflecteert over wat jullie kunnen meenemen naar je eigen praktijk.
5. Co-teaching in OKAN: een praktijkverhaal van de Toren van Babel
(Ellen Loobuyck en Renaat Callaert van de Toren van Babel, Stedelijk Onderwijs Gent)
Ellen en Renaat gingen vanaf september de uitdaging aan om te co-teachen. Ze geven samen 20u Nederlands aan een klas in OKAN. Met dit proefproject willen ze zien wat werkt en wat niet en hoe ze elementen van co-teachen ook in andere klassen kunnen binnenbrengen. Co-teachen in de OKAN-klas is voor hen alvast een positief verhaal. In deze workshop delen ze hun ervaringen, anekdotes en praktische tips. Ze stellen hun aanpak concreet voor aan de hand van video’s en foto’s en wisselen graag ideeën met je uit.
6. Inleefmoment: kruip in de huid van een OKAN-leerling
(Ilia Mirinashvili van Kompaz Zaventem)
Altijd als eens willen ervaren hoe het is om in een klas in een ander land terecht te komen? Neem deel aan deze sessie en ontdek hoe het voelt om in een omgeving te zijn waar je de taal niet begrijpt, het alfabet niet beheerst, niet op de hoogte bent van de gewoonten en niemand kent. Je wordt je ervan bewust dat dit veel moeilijkheden met zich meebrengt en dat veel zaken die voor ons evident lijken dat helemaal niet zijn.
Details 13 thematafels
Wissel kennis uit met collega's rond de verschillende thematafels. Elke tafel wordt begeleid door een ervaringsdeskundige. Deze begeleider deelt zijn ervaringen en stimuleert het gesprek. Breng gerust alle materialen mee die je rond het thema hebt.
- Taaltaken: welke thema’s sluiten aan bij de leefwereld van pubers? Waarvoor hebben ze Nederlands het meest nodig buiten de school?
- Werkvormen: uitwisseling over de inrichting van andere werkvormen en mogelijkheden om te differentiëren.
- Evaluatie: voorstelling van evalueren met rubrics en uitwisseling over andere mogelijkheden van evalueren.
- Alfawerking: uitwisseling over de organisatie en inhoud van de alfaklas.
- Doorbreken problematisch gedrag: hoe ga je om met regelmatige afwezigheden en overmatig smartphonegebruik? Zijn er andere zaken waarmee je worstelt? Hoe kan je de dominante voertaal in de klas doorbreken?
- Leren leren: hoe werk je aan leren leren? Welk materiaal gebruik je? Welke thema’s komen aan bod?
- Leerlingen zonder papieren: uitwisseling over het traject van deze leerlingen, hun motivatie en eventuele doorgroeimogelijkheden.
- Technologie: voorstelling van het gebruik van Google classroom en uitwisseling over andere tools.
- Spelmateriaal: welke spelmaterialen bestaan er en hoe kan je ze inzetten? We testen enkele taalspelletjes uit.
- Waar haal jij inspiratie? Welke handboeken gebruik je? Welke online materialen zet je in? Waar haal jij inspiratie voor educatieve uitstappen?
- Vervolgcoaching: uitwisseling over schakelen, snuffelen, doorstromen en dispenseren.
- Coördinatie: uitwisseling over inschrijving, klasindeling en lesprogramma’s.
- Andere vakken in OKAN: geef jij wiskunde, religie of sport in OKAN? Of nog een ander vak? Hier kan je uitwisselen met andere leerkrachten die een ander vak dan Nederlands in OKAN geven.
Info
Waar
Provinciehuis
Wanneer
Kanalen
Doelpubliek
Prijs
Gratis
Extra info
Georganiseerd door de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams-Brabantse netwerk van secundaire OKAN-scholen