Inspiratiedag taal & ontmoeting voor bibliotheken - 07/06

Hoe ondersteun jij anderstaligen in jouw bibliotheek? Welke laagdrempelige initiatieven zet je best op? Hoe maak je die taaldrempel zo laag mogelijk? En hoe maak je van de bib een échte ontmoetingsplaats voor iedereen?

Met de juiste aanpak maak je anderstaligen warm om naar de bib te blijven komen. En creëer je bovendien kansen om het Nederlands te leren en te oefenen.

Draag jij jouw steentje bij?

Schrijf ten laatste 31 mei gratis in

Snel naar

Programma

 • 12 uur: Onthaal met broodjeslunch
 • 12.45 uur - 13.00 uur: Welkomstwoord
 • 13 uur - 14.15 uur: Inleiding: Scripts leren lezen in de bibliotheek (Naomi Geens)
 • 14.15 uur - 14.30 uur: Pauze
 • 14.30 uur - 16.30 uur: Praktijkvoorbeelden om taal en ontmoeting te stimuleren. Via een doorschuifsysteem ga je langs bij de volgende standen:
  • Open inloop taal (Atlas Antwerpen)
  • NT2-rondleidingen (Bib Vilvoorde)
  • Samenleesgroepen begeleiden (de Bib Leuven)
  • Praatpunt (Bib en dienst diversiteit Diest)
  • Matcha & Conversatie 1731 (Bib Asse)
  • Leeshelden (provincie Vlaams-Brabant)
  • Materialen en projecten vzw ‘de Rand’
  • Materialen en projecten provincie Vlaams-Brabant
  • Aanbod Agentschap Integratie & Inburgering
 • 16.30 uur - 17.00 uur: napraten

Voor wie?

Bibliotheekmedewerkers en –vrijwilligers uit Vlaams-Brabant en Taalpuntmedewerkers uit Antwerpen

Details inleiding & praktijkvoorbeelden

Inleiding: Scripts leren lezen in de bibliotheek (Naomi Geens - spreker, schrijver, be-tekenaar)

De bibliotheek is een belangrijke toegangspoort naar het sociale leven en dus een belangrijke ontmoetingsplek. Wat verstaan we onder ontmoeting? En hoe kunnen we dit waarmaken in een context van meertaligheid?
Daarvoor kijken we naar de “scripts”, een set van ongeschreven regels die bepalen hoe bezoekers kunnen en mogen aanwezig zijn in de ruimte. We leren de scripts lezen vanuit het perspectief van anderstaligen, om ze later op maat te herschrijven.

Standenmarkt:

Open inloop taal (Hans Jackmaert - coördinator van Open Inloop Taal van atlas, Antwerpen)
Hoe organiseer je een laagdrempelige inloop voor anderstaligen in je bib? Welke partners betrek je hierbij? Welke oefenkansen bied je aan? Hoe houd je anderstaligen warm om te blijven komen oefenen?

NT2-rondleidingen (Liesbet Adam - Bib Vilvoorde)
Op welke manier leid je NT2-cursisten, inburgeraars en OKAN-leerlingen rond in je bibliotheek? Hoe maken ze op een laagdrempelige manier kennis met de werking van je bib en de verschillende collecties en activiteiten?

Samenleesgroepen begeleiden (Lieve Claes - Bib Leuven)
Samenlezen betekent samen een tekst of gedicht lezen en er samen over praten, herinneren, genieten. Zowel in de bib van Leuven en haar filialen als in het buurtcentrum nemen anderstaligen sinds enkele jaren deel aan samenleesgroepen.

Praatpunt (Elien Rubens - Bib Diest en de dienst diversiteit)
Elke zaterdagvoormiddag komen ouders en kinderen van alle leeftijden samen in de bib om Nederlands te oefenen in een ongedwongen sfeer. We praten, lezen, spelen, knutselen… samen in het Nederlands, ieder op zijn eigen niveau. 

Matcha & Conversatie 1731 (Kato Desmaeker - Bib Asse en Ellen De Mol - dienst diversiteit)
Kennismaken met elkaar. Leren van elkaar. En ongedwongen gezelligheid. Dat zijn ‘Matcha' én 'Conversatie 1731' in bibfiliaal Zellik.
'Matcha' is niet enkel een multicultureel ‘theeritueel,’ maar ook een ‘match’ tussen nieuwe en vertrouwde bezoekers of lezers. Iedereen schuift één keer per maand aan en drinkt gezellig een kopje thee of koffie mee. Ondertussen genieten kinderen vanaf 3 jaar van een voorleesmoment in de bib.
In 'Conversatie 1731' komen we elke week samen om Nederlands te oefenen. We combineren activiteiten en interessante ontmoetingen tussen verschillende culturen.

Leeshelden (Tess van den Borre - Provincie Vlaams-Brabant)
Het project Leeshelden richt zich op kinderen van het 2de en 3de leerjaar basisonderwijs die moeite hebben met lezen. Wekelijks lezen deze leeshelden samen in de bibliotheek. Samen met een gevormde vrijwilliger bespreken ze het verhaal. Daarna spelen ze spelletjes, gaan ze bouwen, acteren, verzinnen en knutselen tijdens een verwerkingsmoment gebaseerd op het thema van het boek. Geen gewone leesclub dus, maar interactieve momenten die van lezen een heel avontuur maken!

Materialen en projecten vzw ‘de Rand’
Vzw ‘de Rand’ inspireert je graag met materialen en projecten. Denk maar aan woordenboekjes, speldozen, een zoektocht voor NT2-cursisten of een voorleesproject. We antwoorden ook graag op je vragen.

Materialen en projecten provincie Vlaams-Brabant
Wil je graag een Taalpunt opstarten? Of een project om je Taalpunt bekender te maken? De cel Vlaams karakter van de provincie Vlaams-Brabant ondersteunt je met kant-en-klare projectformules zoals Boekenstoet, materialen en haar subsidiereglement.

Aanbod Agentschap Integratie & Inburgering
Het Agentschap Integratie en Inburgering heeft verschillende materialen voor taaloefenkansen. Kijk de materialen in en om vraag tips. Met deze materialen en ons advies start je vlot zelf met een oefenkans Nederlands.

Nog een vraag over deze inspiratiedag?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

vlaamskarakter [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Info

 Waar

Provinciehuis Leuven

Provincieplein 1
3010 Leuven
België

Wanneer

tot

Kanalen

Vlaams karakter

Prijs

Gratis

Extra info

Een organisatie van de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met vzw ‘de Rand’, het Agentschap Integratie & Inburgering en Stad Antwerpen.

Inschrijvingsformulier

Contactgegevens
Na indienen ontvang je automatisch een e-mail met een overzicht van de gegevens die je ons bezorgde.