Inspiratiedag taal & jongeren voor bibliotheken - 23/06

Hoe ondersteun jij jongeren in jouw bibliotheek? Welke initiatieven zet je best op? Hoe maak je die taaldrempel zo laag mogelijk? En hoe maak je van de bib een échte ontmoetingsplaats voor iedereen?

Met de juiste aanpak maak je jongeren warm om naar de bib te blijven komen. En creëer je bovendien kansen om het Nederlands te leren en te oefenen.

Draag jij jouw steentje bij?

Schrijf ten laatste 14 juni gratis in

Snel naar

Programma

  • Welkom vanaf 9:30 uur: onthaal met koffie en thee
  • 10:00 uur - 10:10 uur: welkomstwoord
  • 10:10 uur - 11:40 uur: kies 3 van de 8 thematafels (details hieronder)
  • 11:40 uur - 12:00 uur: pauze
  • 12:00 uur - 13:00 uur: #HACK de jongeren: een praktijkverhaal van ARhus Roeselare (details hieronder)
  • 13:00 uur - 13:45 uur: broodjeslunch en napraten

Voor wie?

Bibliotheekmedewerkers en –vrijwilligers uit Vlaams-Brabant, Brussel en Antwerpen

Details 8 thematafels

  1. Vitamine OK: activiteiten voor ouder en kind
    • Inhoud: Vitamine OK biedt taalstimulerende activiteiten in het Nederlands voor ouders én kinderen tussen 4 en 10 jaar: samen spelletjes spelen, luisteren naar een verhaal, koken, goochelen, theater-en circusworkshops, kinderyoga,… Vitamine OK wordt georganiseerd door Vzw ViTAAL, Bib Wemmel en GC de Zandloper.
    • Sprekers: Isabelle De Vestele en Eef Vermaelen
  2. Digitale geletterdheid versterken met vzw Skills
    • Inhoud: in een wereld waarin AI, VR en AR niet langer maar enkele letters uit het alfabet of verre toekomstmuziek zijn, kan je niet vroeg genoeg werk maken van digitale geletterdheid. Kom te weten hoe vzw Skillz jeugd helpt om hun talent en passie voor STEAM-thema’s te ontdekken en hen klaarstoomt voor de toekomst van morgen.
    • Spreker: Jelle Pauwels
  3. Samenlezen met anderstalige jongeren
    • Inhoud: samenlezen betekent samen met anderen, ter plekke, een tekst of gedicht lezen en er samen over praten, herinneren, genieten. Dit kan ook met jongeren. In de bib van Vilvoorde lezen ze om de twee weken samen met anderstalige jongeren. De Bib Leuven organiseerde in het voorjaar voor de 2de keer ‘de nieuwslezers’, workshops waarbij OKAN jongeren samenlezen met de Wablieftkrant. Tijdens deze sessies biedt de begeleider verschillende manieren van lezen aan: kernwoorden zoeken, juiste antwoorden bij vragen zetten, een heuse bingo spelen… Allemaal actieve werkvormen die uitnodigen om op een veilige manier deel te nemen en de inhoud van de krant te ontdekken.
    • Sprekers: Petra Verhelst en Lieve Claes
  4. Jongeren als bib-ambassadeurs
    • Inhoud: sinds 2013 heten jonge bib-ambassadeurs hun leeftijdsgenoten welkom in de bib van Genk. Deze ambassadeurs motiveren vele jongeren, die dagelijks in de bibliotheek rondhangen, om de regels en de rust te respecteren. Ze leiden jongeren ook toe naar interessante activiteiten in de bib. De ambassadeurs krijgen hiervoor een specifieke vorming, ondersteuning en waardering. Laat je inspireren door dit praktijkvoorbeeld uit Genk en kom te weten hoe je zelf aan de slag kan gaan.
    • Spreker: Geertje Descheemaeker
  5. Activiteiten voor en door jongeren in Muntpunt
    • Inhoud: in Muntpunt geven ze de activiteiten voor jongeren uit handen, namelijk door de jongeren deze activiteiten zelf te laten organiseren. Of ze geven de ruimte aan organisaties om hun creatieve ideeën uit te werken. Hoe pak je dit aan? Welk kader geef je mee aan de jongeren? Hoe schakel je influencers in? Laat je inspireren door de aanpak van Muntpunt en maak kennis met originele projectideeën zoals Project Pitch, The Bookclub en Paint & Sip
    • Spreker: Dyna Zeitouni
  6. Creatieve activiteiten opzetten met vzw Villa Basta
    • Inhoud: Villa Basta is een creatieve vzw die workshops en projecten ontwikkelt in Vlaanderen en Brussel: muziek, theater, film, fotografie, beeld, tekst, …. Doorheen de jaren werkte deze vzw al samen met verschillende bibliotheken en maakten ze projecten en workshops op maat. Ontdek enkele succesvolle projecten en krijg tips en tricks over wat werkt om jongeren te inspireren.
    • Spreker: Laura Vanderhaegen
  7. Participatieve jongerenbibliotheek Kubus
    • Inhoud: de glazen kubus voor bibliotheek Permeke, het vroegere leescafé, werd omgevormd tot een jongerenhub. Een plek voor, maar vooral ook door jongeren waar identiteitsontwikkeling en participatie centraal staan. Jongeren zijn er welkom en krijgen er een warm onthaal en een luisterend oor. Ze kunnen er elkaar ontmoeten, studeren, rondhangen en workshops volgen over digitale competentieontwikkeling, schrijven en muziek. Identiteit en hun eigen verhaal ontdekken staan centraal. Ze krijgen ook eigenaarschap over de plek. Ze stellen zelf mee een collectie samen, organiseren zelf workshops en hebben ook een eigen jongerenboard.
    • Spreker: Laure Ruts
  8. Starten met een Taalpunt Jeugd
    • Inhoud: wil je graag starten met een Taalpunt Jeugd? Hoe begin je hieraan en waar vind je de nodige ondersteuning en suggesties voor de collectie? De provincie Vlaams-Brabant helpt je bij de opstart en verwijst je door naar de juiste partners, websites en materialen. De provincie ondersteunt je ook met kant-en-klare projectformules zoals Boekenstoet en Leeshelden, met de Taalpuntkoffers en de Taaltassen en met haar subsidiereglement voor taalstimulerende projecten.
    • Spreker: Sarah Wyndaele

Details #HACK de jongeren

  • Inhoud: Je hoort het vaak: om een programmatie voor jongeren uit te bouwen moet je weten wie ze zijn. Klinkt eenvoudig, toch? Toch is het net dat ‘zijn’, die eigen identiteit, dat het leven van een jongere domineert. Gevolg: het is een uitdaging om het thema ‘identiteit’ als rode draad doorheen de jongerenprogrammatie te verweven. Bovendien krijgt de klassieke bibliotheekwerking meer en meer een labofunctie, met veel ruimte voor experiment. Hoe doe je dit rijmen? ARhus, het Roeselaarse kenniscentrum, zet sinds januari 2019 in op #HACK: jongeren krijgen de kans om tijd en (publieke) ruimte creatief in te vullen. Thema's zoals identiteit, preventie, programmatie en autoriteit komen aan bod.
  • Spreker: Deniza Miftari

Nog een vraag over deze inspiratiedag?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur.

vlaamskarakter [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.

Info

 Waar

Provinciehuis Leuven

Provincieplein 1
3010 Leuven
België

Wanneer

tot

Kanalen

Vlaams karakter

Prijs

Gratis

Extra info

Een organisatie van de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met vzw ‘de Rand’, het Agentschap Integratie & Inburgering en Stad Antwerpen.

Naar het educatief aanbod van het Taalpunt Nederlands

Schrijf je in

Contactgegevens
Deel 1 - Keuze thematafels
Deel 2 - lezing #HACK de jongeren
Catering
Na inschrijven ontvang je automatisch een e-mail met een overzicht van de gegevens die je ons bezorgde.