Cursus natuurgids (Natuurpunt) - Startdag

Opleiding natuurgids

De opleiding tot natuurgids bestaat uit drie onderdelen: 1. Cursus
  De cursus bestaat uit een 30-tal activiteiten waarvan ongeveer de helft excursies.

 2. Verdieping
  Tijdens de verdieping volg je 20 uur bijkomende vorming volgens eigen interesse. Deze vorming kan zowel inhoudelijk als methodisch zijn.

 3. Stage
  Tijdens de stage doe je ervaring op als natuurgids. De stage kan bestaan uit verschillende types van engagement. In totaal doe je 20 uur aan activiteiten, waarvan je 2 activiteiten volledig zelfstandig begeleidt.


De cursus duurt ongeveer een jaar. De stage en de verdieping doe je op eigen tempo met een maximum van 2 jaar na het einde van de cursus.


In de cursus werk je rond een brede waaier aan thema’s. Je ontdekt hoe dieren, planten en landschappen samenleven en je krijgt een stevige basis rond ecologie en natuurbeheer. Tijdens de lessen gidsvaardigheden leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en groepen gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen en bezoek je natuurgebieden in de buurt.


De activiteiten worden gespreid over een jaar zodat je de natuur in ieder seizoen leert kennen. Daarnaast werk je samen met medecursisten een "groene activiteit" uit waarbij je een natuurgebied of natuurthema stevig onder de loep neemt. Meer info over de verdieping en de stage krijg je tijdens de cursus.


De theorielessen vinden plaats op dinsdagavond van 19 tot 22 uur. De excursies op zaterdagvoormiddag van 9 tot 12 uur. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen. De eerste bijeenkomst is op 23 januari 2024 en de afronding is op 17 december 2024.


De theorielessen vinden op 2 locaties plaats: • Provinciedomein Huizingen, Henry Torleylaan 100 te Beersel

 • Plattelandscentrum Paddenbroek, Paddenbroekstraat 12 te Gooik 

Info

 Waar

Provinciedomein Huizingen

Henry Torleylaan 100
1654 Huizingen
België

Wanneer

Kanalen

Provinciedomein Huizingen

Prijs

€ 455