Ondernemingstypes uit de sociale economie
Databank
De sociale economie bestaat uit verschillende ondernemingstypes. Je kan alle bedrijven terugvinden in de databank sociale economie bedrijven.
Maatwerkbedrijven
- zijn bedrijven die hun kerntaak leggen bij de inschakeling van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en economische activiteiten ontwikkelen om deze doelstelling te realiseren.
- schakelen voor minstens 65% personen in die nood hebben aan specifieke begeleiding op de werkvloer. Personen met een arbeidshandicap, een psychosociale problematiek en langdurig werkzoekenden (minstens 2 jaar) komen in aanmerking.
- kennen een uiteenlopende dienstverlening (vb. assemblage, verpakkings- en montagewerk, drukwerk, groenonderhoud, …) en verscheidene producten (vb. tweedehands goederen, voeding, relatiegeschenken, …).
- zijn onder andere de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen.
Maatwerkafdelingen
- kunnen ontstaan binnen bedrijven die hun kerntaak leggen bij hun economische activiteit, maar wel bereid zijn om ook de weg naar een socialere economie in te slaan.
- stellen hierbij minstens 5 VTE personen met een arbeidsbeperking (arbeidshandicap of psychosociale problematiek) of 2-jaar werkzoekenden met een begeleidingsnood kwaliteitsvol tewerk.
- zijn onder andere de vroegere invoegbedrijven.
Invoegbedrijven
- zijn ondernemingen die bereid zijn aan kansengroepen een duurzame tewerkstelling te garanderen in een arbeidsomgeving waar maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staat.
- werven minimum één doelgroepmedewerker aan maar zijn bereid nieuwe medewerkers op te leiden en te begeleiden op de werkvloer.
- situeren zich in een uitdoofscenario waarbij geen nieuwe invoegbedrijven en uitbreidingen van bestaande erkenningen meer mogelijk zijn.
- kennen een vervolg in het nieuwe decreet maatwerk.
Lokale diensteneconomie
- biedt diensten aan die tegemoet komen aan lokale behoeften via actieve en competentieversterkende inschakelingstrajecten voor personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
- stelt minimum 5 VTE doelgroepmedewerkers tewerk, die het potentieel hebben om via een inschakelingstraject (van maximum 5 jaar) terug aansluiting te vinden in de reguliere economie.
- kan diensten verlenen zowel op individueel (vb. thuiszorg, kinderopvang, strijkateliers, …) als op collectief niveau (sociale restaurants, fietspunten, groen- en buurtonderhoud, …).
- bevat onder andere de vroegere buurt- en nabijheidsdiensten.
Opleidings-, begeleidings- en werkervaringsprojecten
- zijn opleidings-, begeleidings- en werkervaringsprojecten die voor langdurig werkzoekenden de brug slaan tussen een periode van werkloosheid en de stap naar het reguliere bedrijfsleven.
- worden georganiseerd door een aantal niet-commerciële organisaties.
- voeren ook een economische activiteit uit om op die manier (met deze inkomsten) hun project draaiende te houden.
- worden hervormd tot een nieuwe vorm van intensief werkplekleren.
Arbeidszorg
- is een begeleide onbezoldigde tewerkstelling bedoeld voor mensen die niet, nog niet of niet meer terecht kunnen in het reguliere of beschermde arbeidscircuit.
- biedt deze mensen arbeidsmatige activiteiten aan in een productieve of dienstverlenende werkomgeving en ondersteunt hen daarbij.
- wil zo de kansen op maatschappelijke (re)integratie en participatie bevorderen en het recht op arbeid voor alle personen garanderen.
Starterslabo's
- coachen niet-werkende werkzoekenden en mensen met een grote afstand tot ondernemerschap naar zelfstandig ondernemerschap.
- bieden een traject aan bestaande uit individuele coaching alsook uit collectieve workshops in een veilig kader.
- geven de werkzoekenden de kans hun project in de praktijk uit te testen zonder financieel risico (met behoud van hun uitkering).
- willen zo de drempel om daarna de overstap te maken naar zelfstandig ondernemerschap in belangrijke mate verlagen.
Zorgboerderijen
- schakelen zorgbehoevenden in bij de dagdagelijkse activiteiten van hun land- of tuinbouwbedrijf.
- bieden zo een zinvolle dagbesteding aan personen met een handicap, een psychiatrische problematiek, dementerende ouderen en andere kwetsbare groepen.
- vormen een mogelijkheid voor land- en tuinbouwers om aan inkomensdiversificatie te doen.
Extra informatie
Contact
Mieke Frans, Dienst economie, Tel. 016 26 72 89, mieke.frans@vlaamsbrabant.be
Verwante pagina's
Publicaties
Bewust ondernemen - dankzij sociale economie