Home  > Economie en landbouw  > Ondernemers en starters  > Ondernemerschap en onderwijs

Ondernemerschap en onderwijs

Promotie van het ondernemerschap in het onderwijs

Ondernemen begint op de schoolbanken

In Vlaams-Brabant zijn er relatief weinig ondernemers. Veel mensen verkiezen de relatieve veiligheid van een job in loondienst boven het avontuur van het ondernemerschap. Omdat ondernemerschap de basis is van onze welvaart, hecht de provincie veel belang aan de ondersteuning en de promotie ervan. Naast de verschillende acties die de provincie en haar partners richten naar de ondersteuning van starters of naar specifieke sectoren, besteedt het provinciebestuur bijzondere aandacht aan de promotie van het ondernemerschap in het onderwijs. 

Steun

Belangrijkste speerpunt is de steun van de provincie aan:

  • de Leerondernemingen, een initiatief van Unizo - Stichting Onderwijs
  • de Mini-ondernemingen, een initiatief van de Voka - Kamers van Koophandel en Vlajo ("Vlaamse Jonge Ondernemingen")

Leerondernemingen UNIZO Stichting Onderwijs & Ondernemen

De Leeronderneming is een onderneming op school, opgericht door de leerlingen en met de leerkracht als coach van de groep. De Stichting Onderwijs & Ondernemen zorgt voor de ondersteuning. De leerlingen ondervinden alle facetten van het ondernemerschap! Ze starten met het schrijven van een ondernemingsplan, kiezen de goederen of diensten die ze aanbieden, brainstormen over een leuke naam, gaan op zoek naar goede leveranciers, openen een bankrekening, gaan op zoek naar investeerders, stellen een folder op, houden een boekhouding bij, enz. Deze manier van werken geeft de leerlingen ruimte om hun talenten (creativiteit, communicatie, technisch inzicht, rekenvaardig …) te ontdekken en ontwikkelen. Een echte on-the-job-training, maar dan binnen de veilige schoolcontext.

Mini-ondernemingen: leerlingen aanmoedigen

Via het project "Mini-ondernemingen" worden leerlingen aangemoedigd om zelf een onderneming op te starten. Zo komen zij in contact met alle aspecten van het ondernemerschap: het zoeken van financiering, het ontwerpen van een product, het productieproces, de verkoop, de boekhouding, het contact met aandeelhouders enzovoort. Jong geleerd...

Voor meer informatie: 

VLAJO JIEHA!

Vlajo Jieha! staat voor Jong Initiatief voor Ethische Handel. Het is een korte ondernemingservaring voor leerlingen van het derde, vierde of vijfde jaar secundair onderwijs. De leerlingen starten een eigen bedrijfje op binnen de school, met een product of dienst die kadert binnen het aspect maatschappelijk verantwoord ondernemen, bvb:

  • Fairtradeproducten
  • Streekproducten
  • Biologische / ecologische producten
  • Sociale economie / dienst

De opbrengsten van hun verkoop worden geschonken aan een goed doel naar keuze.

 

Voor meer informatie:

 

Iedereen coach! U toch ook?

Logo Iedereen Coach

We hebben nood aan ondernemende mensen
Wereldwijd zien we nieuwe ambitieuze economische grootmachten opduiken. Veelal hebben de mensen daar alles te winnen en niets te verliezen. Tijd dus voor ons westerlingen om een tandje bij te steken. Niet per sé harder werken, maar slimmer, dynamischer, vernieuwender.

Ondernemend gedrag stimuleren: ook jouw zaak
Hoeveel mensen zijn verantwoordelijk voor de groei en ontwikkeling van een medemens? De kans is zeer groot dat u daar bij bent. Hier ligt de kans om uw steentje bij te dragen, én er zelf ook rijker van te worden.

Gewoon meedoen
U kan via de website www.iedereencoach.be volledig gratis inschrijven op 10 weken online inspiratie en uitdaging in je rol als coach. De opdrachten zijn heel eenvoudig uit te voeren en vragen geen extra tijdsinvestering. Speciale vooropleiding heeft u niet nodig: uw motivatie!

Iedereen coach! - is een initiatief van de werkgeversorganisatie VKW en de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met de onderwijswereld.

 

Extra informatie

Contact

Dienst economie, Tel. 016 26 72 92, economie@vlaamsbrabant.be

Verwante pagina's

Subsidie flankerend onderwijsbeleid

Publicaties

Externe websites

Stimuleren van ondernemerscompetenties op Competento-website Syntra

Naar boven