Home  > Economie en landbouw  > Land- en tuinbouw  > Praktijkonderzoek en voorlichting  > Non en New Food  > Goudsbloem

Goudsbloem

Een gouden kans!

Veld met goudsbloemen

Goudsbloem (Calendula officinalis) is een éénjarige plant met oranje of soms ook gele bloemen. De plant is een interessante bron van groene grondstoffen. Calenduline, de kleurstof uit de goudsbloem, kan gebruikt worden bij de productie van kaas en boter. De etherische olie uit de bloemblaadjes wordt gebruikt in zalven die wond samentrekkend, huidherstellend en desinfecterend zijn. De zaadolie van goudsbloem kent een toepassing als bindmiddel in verf of als verfverdunner. Op Proefcentrum Herent wordt in deze fase onderzoek uitgevoerd naar de teelttechniek en worden de mogelijkheden voor ketenontwikkeling bestudeerd in samenwerking met partners aan afzetzijde.


Goudsbloem - kansen groene grondstof - Mieke Vandermersch Vl-Br [PDF, 15 blz, 2,19 MB] Goudsbloem - teelt en gebruik - Mark van Waes Oillin [PPTX, 9 blz, 3,67 MB] Artikel uit Proeftuinnieuws: Goudsbloem, van sierbloem tot volwaardige teelt (?) [PDF, 3 blz, 577,07 KB] Artikel uit Boer&Tuinder: Proeftuin Herent zet in op goudsbloemen [PDF, 1 blz, 896,74 KB]

Nieuwsbrief Teeltwijs goudsbloem

Digitale nieuwsbrief met info over onderzoeksresultaten en activiteiten.

Inschrijven op deze nieuwsbrief

Kalender

23 januari 2018

Inspiratiesessie bloemoogstmachine goudsbloem

Hoe kunnen we een oogstmachine ontwikkelen die aan alle vereisten voldoet? We brainstormen en bundelen nieuwe inzichten.

Alle activiteiten

Naar boven