Home  > Economie en landbouw  > Land- en tuinbouw  > Plagen en bestrijding  > Bacterievuur

Bacterievuur

Mogelijke besmetting vastgesteld?

Herken je symptomen van bacterievuur op een waardplant? Contacteer het meldpunt van het FAVV. Zij kunnen bevestigen of het om een besmetting met bacterievuur gaat. Deze dienstverlening is gratis!

Provinciale controle-eenheid FAVV Vlaams-Brabant

Bacterievuur herkennen

Bacterievuur zorgt voor het bruinzwart verkleuren, verdorren en verschrompelen van bloesems, bladeren en twijgen bij sierstruiken, appel- en perenbomen.

Gevoelige plantensoorten (waardplanten)

Enkel 'waardplanten' zijn gevoelig voor bacterievuur. Het zijn bijna allemaal soorten uit de rozenfamilie. Het overzicht biedt tevens alternatieven voor enkele gevoelige soorten.

Wat bij besmetting?

Contacteer het meldpunt van het FAVV! Snoei of rooi daarna geĆÆnfecteerde planten. Verbrand daarna het snoeiafval of geef het verpakt mee met het restafval.

Hoe vermijden?

Enkele nuttige tips die bacterievuur kunnen voorkomen of de verspreiding ervan tegengaan.

Hou mij op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over bacterievuur in Vlaams-Brabant. Deze waarschuwingsdienst waarschuwt je wanneer de infectiedruk hoger is dan normaal.

Contacten en technische werkgroep

De bestrijding van bacterievuur is een belangrijke en complexe taak. Er zijn verschillende instanties bij betrokken. Bij wie kan je terecht?

Publicaties

Bacterievuur folder

Deze folder informeert je over deze bacteriƫle ziekte die regelmatig de onbekende boosdoener op sierstruiken, appel- en perenbomen is.

Alle publicaties

Naar boven