Home  > Economie en landbouw  > Land- en tuinbouw  > Landbouw beleven  > Bijen en bloemenakker

Bijen en bloemenakker

Ondersteun de bijen

Bij op een bloemenakker

De bij is de belangrijkste natuurlijke bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. In de loop van de voorbije jaren luidde de alarmklok over de afname van de bijenpopulatie alsmaar luider. Om de (honing)bij te helpen zijn er veel bloemen nodig. Stuifmeelrijke bloemen zijn immers de ideale maaltijd voor de bijen. Door nieuwe methodes was er weinig of geen abnormale sterfte in de winter van 2019. Help deze positieve evolutie mee in stand te houden en zaai je eigen bloemenakker!

Wat kan jij doen?

Insectenhotel - copyright Regionaal Landschap Noord-Hageland
 • Zaai een bloemenakker
  In een bloemenakker zit een divers mengsel van stuifmeelrijke bloemen, de ideale maaltijd voor bijen. Bovendien kan je zelf genieten van een kleurrijke bloemenpracht vanaf de lente tot het najaar.
  Zaaien kan vanaf einde maart tot eind augustus.
 • Nestjes voor bijtjes
  Naast voldoende voedsel hebben bijen ook behoefte aan een nest, liefst in de nabijheid van bloemrijke planten. Je kan je steentje bijdragen door:
  • bijenhotels of -kastjes te plaatsen in de tuin;
  • dode planten met holle stengels of uitgeholde bomen te behouden;
  • zelf blokken hout met gaten in te voorzien;
  • rietmatten te integreren in de tuin.

Actie bloemenakker 2020

Wat?

41 gemeenten uit Vlaams-Brabant verdelen bloemenzaadzakjes aan hun inwoners. Eén zakje is goed om 40m² in te zaaien en bevat een fleurig mengsel met klaprozen, korenbloemen, boekweit, dille of koriander.

Waar?

Wil jij ook een zakje bloemenzaad voor een bloeiende tuin en stuifmeel voor de bijen? In onderstaand document vind je een overzicht van de deelnemende steden, gemeenten en regionale landschappen en hun acties (indien gekend).

Stelt jouw gemeente haar verdeelactie uit om verspreiding van het coronavirus te voorkomen? Dan is dit het moment om oude zaadvoorraden in te zaaien. April en mei zijn ideale zaaimaanden als je dit jaar nog wilt genieten van de bloemenpracht. Hoe later op het jaar je zaait, hoe later de bloemen bloeien, maar hoe langer er een voedselvoorraad is voor de bijen. Of zaai in de maand september voor opkomst in de lente van 2021.

Overzicht verdeelacties bloemenzaad van deelnemende gemeente, steden en regionale landschappen [PDF, 2 blz, 175,68 KB]

Video-voorstelling "Bijen als bestuivers"

Bekijk deze video via YouTube

Video-voorstelling "Bestrijding varroa-mijt in Vlaams-Brabant"

Bekijk dit filmpje via You Tube

Publicaties

Bloemetjes en bijtjes

Bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven. Leer hen kennen en help hen door een bloemenakker te zaaien.

Alle publicaties

Naar boven