Home  > Wonen en milieu  > Wonen en ruimtelijke ordening  > Voor architecten en lokale besturen  > Kleinschalig wonen

Kleinschalig wonen

Wat is kleinschalig wonen?

Catalogus kleinschalig wonen

Kleinschalig wonen is wonen binnen een beperkte bebouwbare oppervlakte van max. 80m² en beperkt volume van max. 240m³. Ook kleine woningen kunnen voldoende woonkwaliteit bieden. Kleinschalige woningen zijn kleine energiezuinige woningen met alle comfort en ingericht met keuken, badkamer en toilet tegen een betaalbare prijs. Dat bewijzen de ontwerpen die in de catalogus van de provincie Vlaams-Brabant terug te vinden zijn.

De catalogus en plooifolder Kleinschalig Wonen geven nuttige informatie.

  • De catalogus bevat een 25-tal ontwerpen van kleine woningen die je in detail kan bekijken.

Voor elke woning zijn de belangrijkste kenmerken opgenomen zoals: uitzicht, grondplan, kostprijs, energiezuinigheid, aantal slaapkamers,... Zo kan je een gerichte keuze maken en daarover in gesprek gaan met architect en aannemer.

  • De plooifolder geeft een handig overzicht van het aanbod.

Heb je bijkomende vragen of is een en ander niet duidelijk? Bij het Wooninfopunt of bij de dienst stedenbouw in jouw gemeente helpen ze je graag verder.

Hoe is de catalogus ontstaan?

De provincie maakt werk van betaalbaar wonen in Vlaams-Brabant. Door de omvorming van weekendverblijven en campings naar woonzone hebben de meeste inwoners die er in overtreding stonden nu woonzekerheid. Voor anderen wordt een alternatieve woning aangeboden in nieuwe sociale woonprojecten.
Toch wonen er ook vandaag nog mensen in caravans of vertimmerde chalets. Verbouwen of renoveren is niet altijd de investering waard. Bewoners zijn op zoek naar een betaalbaar alternatief. Vaak loopt men verloren in regels en voorschriften. Soms is het niet duidelijk wat men koopt en voor welke prijs.
Daarom schreef de provincie Vlaams-Brabant een oproep uit naar architecten: "Ontwerp een woning, vast of verplaatsbaar, die met alle regels in orde is én dit tegen een betaalbare prijs." Een deskundig jury toetste de ingediende voorstellen af op de prijs, de kwaliteit en het energieverbruik van de woning. Het resultaat werd gepubliceerd in de catalogus 'Kleinschalig wonen'.

Kijkwoningen in Zemst

Wie interesse heeft in de woningen uit de catalogus kan deze bezichtigen op de voormalige camping Felix Cottage Club (FCC) in Zemst. De provincie bouwt er samen met de gemeente Zemst en de eigenaars 10 types van kleinschalige woningen. Zo krijgt je hier een soort driedimensionale catalogus.

De eerste woning is van de firma Skilpod. Die bouwde in haar atelier in Geel een compacte woning met twee slaapkamers en grote glaspartijen. Op een enkele dag werd het geplaatst. Zie het filmpje rond de opbouw en hieronder ook een artikel dat er van verscheen. 

In 2017 wordt gestart met de bouw van de volgende kijkwoningen. Elke ontwerper uit de catalogus krijgt de kans om één type te bouwen in Zemst: Vandewalle-Jonckheereprojects, Stragier-Timberteam, T'Jonck-Nilis-Manu Parts, Sibomat, Dollez-e+Bouwen, Jacquemyn & Daems-Liviq, Mols-Machiels Building Solutions, Van de Steene-Luvatri en Newcraft.

Alle kijkwoningen worden bewoond. Ze worden verhuurd via het sociaal verhuurkantoor SVK Webra. De kijkwoningen zullen tweemaal per jaar ook binnen te bezichtigen zijn. Kijk voor de data op de kalender van deze webpagina.

Wil je graag verwittigd worden als er een kijkdag doorgaat? Stuur dan een e-mail naar katrien.tratsaert@vlaamsbrabant.be

Woning van de firma Skilpod: een kijk op kleinschalig wonen in Zemst [PDF, 2 blz, 1,04 MB]

Veel gestelde vragen

Kan ik op een camping of in een weekendverblijfpark wonen? Waar mag ik een kleinschalige woning bouwen uit de catalogus? Kan ik een lening bekomen voor de bouw van een kleinschalige woning? Deze en andere vragen komen regelmatig terug. De antwoorden kan u hieronder terugvinden.

FAQ Kleinschalig wonen [DOCX, 1 blz, 90,64 KB]

Ik ben architect, aannemer, bouwfirma, stedenbouwkundige,... en geïnteresseerd in kleinschalig wonen

Neem dan zeker eens de publicatie 'Kleinschalig Wonen als oplossing voor maatschappelijke uitdagingen' door. Hierin vindt u de ambities van de provincie Vlaams-Brabant, de ontwerpoproep en de lessen die hieruit getrokken worden.

Vlaams-Brabant heeft reeds langer aandacht voor het wonen op camping. Op de voormalige camping Solarium realiseerde Providentia een proefproject van 32 kleinschalige sociale huurwoningen

Kleinschalig wonen als oplossing voor maatschappelijke uitdagingen [PDF, 44 blz, 5,54 MB] Solarium Zemst: sociaal wonen op campingleest geschoeid [PDF, 76 blz, 8,50 MB]

Publicaties

Overzichtsfolder kleinschalig wonen

Overzichtsfolder van huizen met een oppervlakte tot 80 m² en met een basisprijs van minder dan 90.000 euro.

Alle publicaties

Naar boven