Home  > Wonen en milieu  > Wonen en ruimtelijke ordening  > Voor architecten en lokale besturen  > Kleinschalig wonen

Kleinschalig wonen

Een kleine energiezuinige woning tegen een betaalbare prijs?

De catalogus en plooifolder Kleinschalig Wonen kunnen hier een antwoord op bieden.

  • De plooifolder geeft een handig overzicht van het aanbod.
  • De catalogus bevat een 25-tal ontwerpen van kleine woningen die je in detail kan bekijken.
Voor elke woning zijn de belangrijkste kenmerken opgenomen zoals: uitzicht, grondplan, kostprijs, energiezuinigheid, aantal slaapkamers,... Zo kan je een gerichte keuze maken en daarover in gesprek gaan met architect en aannemer. Heb je bijkomende vragen of is een en ander niet duidelijk? Bij het Wooninfopunt of bij de dienst stedenbouw in jouw gemeente helpen ze je graag verder.

Wat is kleinschalig wonen?

Kleinschalig wonen is wonen binnen een beperkte bebouwbare oppervlakte van max. 80m² en beperkt volume van max. 240m³. Ook kleine woningen kunnen voldoende woonkwaliteit aanbieden. Dat bewijzen de ontwerpen die in de catalogus terug te vinden zijn. Bovendien zijn ze door hun schaal goedkoper en energiezuinig.

Hoe is de catalogus ontstaan?

De provincie maakt werk van betaalbaar wonen in Vlaams-Brabant. Door de omvorming van weekendverblijven en campings naar woonzone hebben de meeste inwoners die er in overtreding stonden nu woonzekerheid. Voor anderen wordt een alternatieve woning aangeboden.
Toch wonen er ook vandaag nog mensen in caravans of vertimmerde chalets. Verbouwen of renoveren is niet altijd de investering waard. Bewoners zijn op zoek naar een betaalbaar alternatief. Vaak loopt men verloren in regels en voorschriften. Soms is het niet duidelijk wat men koopt en voor welke prijs.
Daarom schreef de provincie Vlaams-Brabant een oproep uit naar architecten: "Ontwerp een woning, vast of verplaatsbaar, die met alle regels in orde is én dit tegen een betaalbare prijs." Een deskundig jury toetste de ingediende voorstellen af of meerdere punten. Naast de prijs en de kwaliteit werd bijvoorbeeld ook gekeken naar het energieverbruik van de woning.

Ik ben als architect, aannemer, bouwfirma, stedenbouwkundige,... geïnteresseerd in kleinschalig wonen

Neem dan zeker ook eens de publicatie 'Kleinschalig Wonen als oplossing voor maatschappelijke uitdagingen' door. Deze bespreekt uitvoerig de ambities van de provincie Vlaams-Brabant, de ontwerpoproep en de lessen die hieruit kunnen geleerd worden.

Waar vind ik de catalogus?

De publicatie wordt op grote schaal verspreid in Vlaams-Brabant en kan gratis besteld worden. Ze is ook digitaal beschikbaar.  Je vindt de linken van de drie beschikbare publicaties onderaan deze pagina.

Publicaties

Overzichtsfolder kleinschalig wonen

Overzichtsfolder van huizen met een oppervlakte tot 80 m² en met een basisprijs van minder dan 90.000 euro.

Alle publicaties

Naar boven