Home > Nieuws > Wonen en milieu

Vlaams-Brabant ontvangt als eerste digitale omgevingsvergunning (13 maart 2017)

Eerste bestuur in Vlaanderen

De provincie Vlaams-Brabant leverde een mooie prestatie door als eerste bestuur in Vlaanderen een digitale omgevingsvergunning te registreren.

Sinds 23 februari is er een nieuwe Vlaamse wetgeving over omgevingsvergunningen. De omgevingsvergunning is de opvolger en samenvoeging van de stedenbouwkundige vergunning, de verkavelingsvergunning en de milieuvergunning.

Omgevingsloket

De aanvragen van zo’n vergunning moeten voortaan digitaal gebeuren.

Het omgevingsloket is het nieuwe digitale platform voor het indienen van de omgevingsvergunningen. Het omgevingsloket wordt centraal vanuit Vlaanderen beheerd. Vanuit het omgevingsloket worden de vergunningen dan doorgestuurd naar de bevoegde overheden, de provincies of gemeenten.

Eerste aanvraag geregistreerd

Om met het omgevingsloket te kunnen communiceren en dossiers volledig af te handelen, moet elke lokale overheid zijn eigen digitale toepassing ontwikkelen.
Zo is de provincie Vlaams-Brabant klaar met haar digitaal opvolgingssysteem voor de omgevingsvergunning. Daardoor konden we als eerste overheid een digitale aanvraag voor een omgevingsvergunning van een bedrijf uit Zaventem registreren. We mogen hier terecht fier op zijn. Zeker als je rekening houdt met het feit dat het Vlaamse omgevingsloket nog steeds niet klaar is. Waar andere overheden kampen met digitale problemen en uitstel, slaagden wij erin om de eerste de digitale procedure op te starten.

Extra informatie

Verwante pagina's

Omgevingsvergunningen

Naar boven