Home  > Welzijn en gezondheid  > Ouderen en thuiszorg  > Dementie

Dementie

Dementie: je staat er niet alleen voor

Dementie roept heel wat vragen op bij de persoon met dementie, zijn naaste omgeving en professionele hulpverleners. De provincie Vlaams-Brabant en het Expertisecentrum dementie Memo ontwikkelden een brochure en website om je wegwijs te maken in het ondersteuningsaanbod:

Expertisecentra Dementie voor informatie en steun

De Expertisecentra Dementie bieden ondersteuning en informatie aan mantelzorgers en professionelen. Ze stemmen eveneens de werking van bestaande diensten op elkaar af.

Het Expertisecentrum Dementie MEMO heeft in de provincie Vlaams-Brabant twee vestigingen, één in Leuven en één in Pepingen:

  • de werking van Expertisecentrum Dementie Vlaams-Brabant (MEMO) in Leuven.
  • de uitbouw van een Steunpunt van MEMO voor de regio Halle-Vilvoorde in Heikruis.

De dementiewijzer wijst de weg

Dit compact hulpmiddel zet op een eenvoudige manier mantelzorgers van mensen met dementie en professionelen in de dementiezorg op weg zet naar de gepaste zorg of ondersteuning. De dementiewijzer is gebaseerd op vragen en antwoorden waar mensen mee zitten, is bondig en concreet en bevat heel wat communicatietips.
Hij kost 1 euro en kan besteld worden via www.dementie.be/memo/dementiewijzer/

Wat u moet weten over jongdementie

De provincie steunt het onderzoek naar jongdementie. Het gaat om mensen onder de 65 jaar. Deze mensen zijn (waren) vaak nog aan het werk en/of hebben thuiswonende kinderen. Maar hoe vaak komt jongdementie voor? Hoe beleven de betrokkenen dit, wat zijn hun noden en wensen, waarop kan men een beroep doen? De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in de gratis brochure ‘Jongdementie onder de loep’.


Praatcafés Dementie

De Expertisecentra Dementie organiseren ook de Praatcafés Dementie. Dit zijn tweemaandelijkse bijeenkomsten voor familieleden van personen met een dementie en andere geïnteresseerden. Ook de personen met dementie kunnen aanwezig zijn. Gastdeskundigen komen er spreken over bepaalde aspecten van dementie. Achteraf volgt een gedachtewisseling met het publiek.

Je kan terecht bij praatcafés in Aarschot, Affligem, Asse, Diest, Dilbeek, Tervuren/Overijse/Hoeilaart, Grimbergen/Kapelle-op-den-Bos/Londerzeel/ Wolvertem/Meise, Haacht, Heikruis, Leuven, Sint-Pieters-Leeuw, Tielt-Winge, Zaventem.
Er is een praatcafé specifiek voor jongdementie in Leuven. Het gedetailleerde programma en meer info hierover vind je in onderstaande brochure of bij de expertisecentra.

Brochure praatcafé's dementie [PDF, 32 blz, 502,05 KB]

Publicaties

Jongdementie

Brochure over de prevalentie in Vlaams-Brabant, de beleving en noden van mantelzorgers en het zorgaanbod.

Alle publicaties

Naar boven