Home  > Verkeer en mobiliteit  > Fiets  > Fietssnelwegen  > HST-route

F3, Fietssnelweg Leuven-Brussel: HST-route

Langs spoorlijn naar Brussel

De fietssnelweg Leuven-Brussel (HST-route) volgt het traject van de hogesnelheidstrein tussen Leuven en Brussel en doet de stations Leuven, Herent, Veltem, Erps-Kwerps, Kortenberg, Nossegem en Zaventem aan. De provincie werkte samen met de gemeenten Leuven, Herent, Kortenberg, Zaventem en Machelen aan de realisatie van de route. Zo gaf de provincie subsidies voor enkele deeltrajecten en zorgde voor de bewegwijzering.

Maak de HST-route nog bekender!

De route wordt druk befietst. Dat blijkt uit fietstellingen en bevragingen die de provincie uitvoerde. Het aantal fietsers op de route stijgt bovendien: in 2014 werden 14% meer fietsers geregistreerd ten opzichte van 2013.

Wil je de route mee promoten? Of ken je de route nog niet en wil je ze wel eens uitproberen? Maak dan gebruik van de HST-fietskaart. Ze geeft een goed overzicht van de beschikbare infrastructuur en licht de toekomstplannen toe. Download de folder onderaan deze pagina.

Wil je graag een gedrukt exemplaar of meerdere exemplaren om te verdelen aan collega's of kennissen? Contacteer ons (gegevens onderaan).

Projecten: Zaventem, Machelen, Diegem: fietsbrug over Ring van Brussel

Toekomstbeeld fietsbrug R0 [JPG, 151,36 KB]

De bedrijvenzones van Zaventem, Machelen en Diegem zullen binnenkort gemakkelijk met de fiets bereikbaar zijn via de HST-fietssnelweg. Daarvoor wordt een fietsbrug over de Brusselse Ring gebouwd.

 • In 2012 startte de provincie een studie naar een kwaliteitsvol ontwerp voor het stuk van de HST-route tussen Zaventem en Diegem (Machelen). Die studiefase is nu afgerond.
 • Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer gaat het traject realiseren.
 • De kosten voor deze fietssnelweg worden verdeeld tussen Provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.
 • Het project wordt geraamd op 13,3 miljoen euro.
 • De start van de werken is voorzien voor einde 2016.
 • Afronding van de werken is voorzien voor 2018.

Project: meer veiligheid en comfort dankzij fietstunnels in Kortenberg

De HST-fietssnelweg in Kortenberg volgt voornamelijk de HST-spoorlijn. Maar op enkele plaatsen verlaat het fietspad dit traject om een baan over te steken. Deze 'omleidingen' worden binnenkort vervangen door fietstunnels. De werken zullen starten eind 2016 en zullen in 2017 in gebruik kunnen genomen worden. De kostprijs is geraamd op 800.000 euro.

 • Verhoogde verkeersveiligheid: fietsers hoeven geen autowegen meer over te steken.
 • Tijdswinst: het traject wordt 800 meter korter.
 • Verhoogd rijcomfort: fietsers hoeven niet te vertragen en hebben geen last van minder comfortabel ingerichte oversteekplaatsen.
Dit project zal gebruiken maken van de provinciale subsidies voor fietssnelwegen

Project: Met de fiets rechtstreeks tot in de luchthaven

Kaart met toekomstige aftakking fietssnelweg HST-route naar luchthaven [JPG, 159,17 KB]

Via de vroegere spoorbocht naar de luchthaven in Nossegem kan je binnenkort fietsen naar de luchthaven. Wie per openbaar vervoer reist naar de luchthaven zal daar de fiets kunnen nemen naar de nabijgelegen activiteitenzones. Met dit gezamenlijk project realiseren de gemeente Zaventem, Brussels Airport Company, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant een betere fietsbereikbaarheid van de luchthaven, die met ongeveer 20.0000 werknemers een grote tewerkstellingspool is.

 • De verschillende partners laten in 2016 gezamenlijk een studie uitvoeren naar de beste locatie en aanleg van de fietsroute.
 • In 2017 kunnen de werkzaamheden starten zodat de eerste fietsers eind 2017 of begin 2018 de route kunnen gebruiken.
 • Brussels Airport Company betaalt de studie. De provincie Vlaams-Brabant en Vlaanderen betalen de aanleg (60%-40%). De aanleg wordt momenteel geraamd op zo'n 1.000.000 euro.

HST-route op Google Maps

Op onderstaande kaart ziet u in het paars de wenslijn van de HST-fietssnelweg. De groene lijn geeft de huidige HST-route aan. Deze kunt u nu reeds volledig gebruiken en is bewegwijzerd van Leuven tot de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


Route 5: HST (BXL-Kortenberg) weergeven op een grotere kaart

Nieuws

Europese steun fietssnelwegen

Europees project CHIPS is goedgekeurd. Vlaams-Brabant zet samen met nationale en Europese partners in op 5 fietssnelwegen waaronder de HST-route tussen Leuven en Brussel.

Alle nieuwsberichten

Naar boven